Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2021 Чи може ФОП перебувати на спрощеній системі оподаткування та здавати в оренду частину нежитлового приміщення (споруди, будівлі) до 300 кв. метрів, а іншу частину безоплатно передавати в оренду (користування)?
ВідповідьДіяла до 01.01.2021
Коротка:
     Фізична особа – підприємець, яка здає в оренду частину нежитлового приміщення (споруди, будівлі) до 300 кв. метрів, а іншу частину нежитлового приміщення (споруди, будівлі) безоплатно передає в оренду (користування), не може перебувати на спрощеній системі оподаткування.
Повна:
     Відповідно до п. 1 ст. 320 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-ІV власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Вказане положення також стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування.
     Підпунктом 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями визначено, що фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів, не можуть бути платниками єдиного податку.
     Таким чином, фізична особа – підприємець, яка здає в оренду частину нежитлового приміщення (споруди, будівлі) до 300 кв. метрів, а іншу частину нежитлового приміщення (споруди, будівлі) безоплатно передає в оренду (користування), не може перебувати на спрощеній системі оподаткування.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з набранням чинності Законом України від 17 грудня 2020 року № 1117-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді