Запит надіслано
ПитанняЧи підлягає оподаткуванню ПДФО сума допомоги на поховання, яка виплачується Ощадбанком родичам померлих вкладників за рахунок вкладів поміщених до 1992 р.?
ВідповідьКоротка:
        Ні.
    Повна:
         Відповідно до ст. 8 Закону України від 21 листопада 1996 року № 537/96-ВР «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України»  (далі – Закон № 537/96) у разі смерті вкладника, зокрема спадкоємні особи, які взяли на себе організацію похорону, можуть за умови пред’явлення ощадної книжки або страхового свідоцтва вкладника та свідоцтва про його смерть одержати в установах Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху за місцезнаходженням вкладу або страхового внеску частину проіндексованого вкладу чи страхового внеску для організації похорону та проведення необхідних відповідно до національних традицій поминально-ритуальних заходів, розмір якої визначається Кабінетом Міністрів України, але не менше розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого законом.
        Згідно з п.п. 165.1.30 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями до загального місячного оподатковуваного доходу не включається сума виплат громадянам України (їх спадкоємцям) грошових заощаджень, поміщених в період до 02 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у такі державні цінні папери: облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 - 1994 років.
        Отже, сума коштів на поховання, яка одержується  в Ощадному банку спадкоємцями померлих вкладників за рахунок вкладів, поміщених до 1992 року, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді