Запит надіслано
ПитанняДіяло до 22.10.2019 В якому випадку ФОП проставляє позначку навпроти слова «первинна» або «повторна» при заповненні рядка «Відомості щодо державної реєстрації протягом календарного року: первинна або повторно» п. 4 Розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування?
ВідповідьДіяла до 22.10.2019
Коротка та повна відповіді ідентичні.
     Відповідно до п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року
     Перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкта господарювання, зазначеного в абзаці першому п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ, може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 ПКУ. До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених главою 1 розділу XIV ПКУ.
     При цьому якщо суб’єкт господарювання протягом календарного року, що передує року обрання спрощеної системи оподаткування, самостійно прийняв рішення про припинення фізичної особи - підприємця, то при переході на спрощену систему оподаткування до розрахунку доходу за попередній календарний рік включається вся сума доходу, отриманого такою особою в результаті провадження господарської діяльності за такий попередній календарний рік.
     Форма розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2011 № 1675 (далі – Розрахунок).
     Якщо фізична особа – підприємець протягом календарного року, який передує року обрання спрощеної системи оподаткування, не приймав самостійного рішення щодо припинення фізичної особи - підприємця, тобто не скасовував державну реєстрацію, то при заповненні рядка «Відомості щодо державної реєстрації протягом календарного року: первинна або повторно» п. 4 Розрахунку ставиться позначка навпроти слова «первинна».
     Однак, якщо фізична особа – підприємець протягом календарного року, який передує року обрання спрощеної системи оподаткування, самостійно прийняв рішення про припинення фізичної особи – підприємця, але через деякий час знову зареєструвався як фізична особа – підприємець, тобто всі події відбувалися протягом одного календарного року, то при заповненні рядка «Відомості щодо державної реєстрації протягом календарного року: первинна або повторно» п. 4 Розрахунку таким платником податку ставиться позначка навпроти слова «повторна».
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку із набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308 «Про затвердження форм заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, розрахунку доходу за попередній календарний рік, запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку та витягу з реєстру платників єдиного податку».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді