Запит надіслано
ПитанняДіяло до 07.02.2019 Чи дозволяється переведення боргу кредитором, який має місце реєстрації на території ВЕЗ «Крим», іншому нерезиденту з метою погашення заборгованості перед СГ, місце реєстрації якого на іншій території України?
ВідповідьДіяла до 07.02.2019 Коротка:
     За роз’ясненнями з приводу переведення боргу кредитором, який має місце реєстрації на території ВЕЗ «Крим», іншому нерезиденту, слід звертатися до Національного банку України.
     Повна:
     Відповідно до ст. 512-517 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року
№ 435-IV зі змінами і доповненнями кредитор у зобов’язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги). Правочин щодо заміни кредитора у зобов’язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов’язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові. До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов’язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.
     Згідно із п. 5.3 ст. 5 Закону України від 12 серпня 2014 року № 1636 – VII «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» (далі – Закон 1636) фізична особа, яка має податкову адресу (місце проживання), юридична особа (відокремлений підрозділ), яка має податкову адресу (місцезнаходження) на території ВЕЗ «Крим», прирівнюються з метою оподаткування до нерезидента.
     В свою чергу фізична особа, яка має податкову адресу (місце проживання), юридична особа (відокремлений підрозділ), яка має податкову адресу (місцезнаходження) на іншій території України, прирівнюються з метою оподаткування до резидента.
     Для цілей застосування податкового та митного законодавства договори, укладені між суб’єктами господарювання із місцезнаходженням (місце проживання) на території ВЕЗ «Крим» та іншими суб’єктами господарювання, є документами, що використовуються замість зовнішньоекономічних договорів (контрактів) (п. 6.5 ст. 6 Закону 1636).
     При цьому на операції, що здійснюються між резидентами України та особами з місцезнаходженням на території ВЕЗ «Крим», а також на розрахунки за такими операціями не поширюються норми Закону України від 23 вересня 1994 року № 185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» (п. 9.4 Закону 1636).
     Водночас питання застосування окремих норм валютного законодавства під час режиму тимчасової окупації на території вільної економічної зони «Крим» врегульовано Постановою Національного банку України від 03 листопада 2014 року № 699.
     Крім того, відповідно п. 1 ст. 13 Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» (далі – Декрет 15-93) Національний банк України є головним органом валютного контролю, що здійснює контроль за виконанням правил регулювання валютних операцій на території України з усіх питань, не віднесених Декретом 15-93 до компетенції інших державних органів; забезпечує виконання уповноваженими банками функцій щодо здійснення валютного контролю згідно з Декретом 15-93 та іншими актами валютного законодавства України.      
     Отже, за роз’ясненнями з приводу переведення боргу кредитором, який має місце реєстрації на території ВЕЗ «Крим», іншому нерезиденту, слід звертатися до Національного банку України.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з введенням в дію Закону України від 21 червня 2018 року № 2473-VIII «Про валюту і валютні операції».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді