Запит надіслано
ПитанняДіяло до 06.02.2019 Чи застосовуються штрафні санкції до СГ за торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами на підставі ліцензії, в якій відсутня інформація про чергову сплату за ліцензію, якщо платіж було здійснено своєчасно (або не своєчасно)?
ВідповідьДіяла до 06.02.2019 Коротка:
     Не передбачено застосування до суб’єкта господарювання фінансової санкції у вигляді штрафу за здійснення оптової чи роздрібної торгівлі алкогольними напоями або тютюновими виробами на підставі ліцензії, що дає право на здійснення такої діяльності, в якій відсутня інформація про сплату чергового платежу.
     До суб’єкта господарювання, який здійснює оптову чи роздрібну торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами на підставі ліцензії, дію якої призупинено письмовим розпорядженням органу, що видав ліцензію, застосовуються фінансова санкція у вигляді штрафу у розмірі 200 відс. вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 гривень.
Повна:
     Відповідно до ст. 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 481) плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами справляється щоквартально рівними частками і зараховується до місцевих бюджетів згідно з чинним законодавством. За ліцензії на право оптової торгівлі встановлено річний розмір плати.
     Внесення інформації до ліцензії про сплату чергового платежу передбачено Положенням про порядок видачі ліцензій на право оптової торгівлі спиртом етиловим і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 1999 року № 500 із змінами і доповненнями, та наказом Державної фіскальної служби України від 24.10.2014 № 213 «Про затвердження Рекомендацій щодо організації роботи головних управлінь ДФС України із приймання документів та видачі ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами» із змінами і доповненнями.
     Дія ліцензії призупиняється у разі несвоєчасної сплати чергового платежу за ліцензію на підставі письмового розпорядження органу, який видав ліцензію, на термін до сплати заборгованості та вважається призупиненою з моменту одержання суб’єктом господарювання відповідного письмового розпорядження органу, який видав ліцензію, а її дія поновлюється з моменту зарахування відповідного чергового платежу за ліцензію до бюджету (ст. 15 Закону № 481).
     Згідно з ст. 1 Закону № 481 призупинення ліцензії – тимчасове позбавлення суб’єкта господарювання права на провадження зазначеної в ліцензії діяльності у разі несплати чергового платежу за ліцензію.
     На підставі несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії, така ліцензія анулюється шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження.
     Ліцензія анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб’єктом господарювання письмового розпорядження про її анулювання (ст. 15 Закону № 481).
     Слід зазначити, що Законом № 481 не передбачено застосування до суб’єкта господарювання фінансової санкції у вигляді штрафу за здійснення оптової чи роздрібної торгівлі алкогольними напоями або тютюновими виробами на підставі ліцензії, що дає право на здійснення такої діяльності, в якій відсутня інформація про сплату чергового платежу.
     До суб’єкта господарювання, який здійснює оптову чи роздрібну торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами на підставі ліцензії, дію якої призупинено письмовим розпорядженням органу, що видав ліцензію, застосовується фінансова санкція у вигляді штрафу, передбаченого ст. 17 Закону № 481 у розмірі 200 відс. вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 гривень.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з набранням чинності наказом ДФС від 01.11.2018 № 701 «Про внесення змін до наказу ДФС від 24.10.2014 № 213»

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді