Запит надіслано
ПитанняЗ якої суми та за якою ставкою справляється державне мито при посвідченні додаткової угоди до договору застави, якщо такою угодою змінюється вартість заставного майна?
ВідповідьКоротка:
        З суми, на яку збільшується сума раніше укладеного договору за ставками, що застосовувалися при оплаті державного мита первісних договорів, тобто у розмірі 0,01 відс. предмета застави, але не менше 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і не більше 50 неоподатковуваних мінімумів доходів.
    Повна:
         Відповідно ст. 1 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про державне мито» із змінами і доповненнями (далі – Декрет) платниками державного мита на території України є фізичні та юридичні особи за вчинення в їхніх інтересах дій та видачу документів, що мають юридичне значення, уповноваженими на те органами.
        Основні положення про заставу регулюються Законом України від 02 жовтня 1992 року № 2654-XII «Про заставу» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2654).
        Договір застави має бути укладено в письмовій формі, у ньому визначаються суть, розмір та строк виконання зобов’язання, забезпеченого заставою, опис предмета застави, а також інші умови, відносно яких за заявою однієї із сторін повинна бути досягнута угода. У випадках коли предметом застави є нерухоме майно, космічні об’єкти, договір застави має бути нотаріально посвідчено на підставі відповідних правоустановчих документів (ст.ст. 12, 13 Закону № 2654).
        Згідно з п. 6 прим. 1 гл. 1 розд. V Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 07.07.2012 № 811 із змінами та доповненнями (далі – Інструкція № 811), за посвідчення договорів застави (в тому числі аграрних розписок) державне мито справляється, виходячи з договірної вартості предмета застави за ставкою, визначеною п.п. «у» п. 3 ст. 3 Декрету.
        Державне мито за нотаріальне посвідчення договорів застави справляється у розмірі 0,01 відс. предмета застави, але не менше 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і не більше 50 неоподатковуваних мінімумів доходів (п.п. «у» п. 3 ст. 3 Декрету).
        Пунктом 7 гл. 1 розд. V Інструкції № 811, зокрема визначено, що за посвідчення договорів про про продовження строку дії раніше укладеного договору або збільшення початкової суми договору державне мито обчислюється і справляється виходячи з оцінки нездійснених прав і невиконаних обов’язків або суми, на яку збільшується сума раніше укладених договорів.
        За посвідчення договорів про продовження строку дії або збільшення суми договору державне мито справляється залежно від характеру договору за тими самими ставками, що застосовувалися при оплаті державного мита первісних договорів (абзац другий п. 12 гл. 1 розд. V Інструкції № 811).
        Таким чином, при посвідченні додаткової угоди до договору застави, якщо такою угодою змінюється вартість заставного майна, державне мито справляється з суми, на яку збільшується сума раніше укладеного договору за ставками, що застосовувалися при оплаті державного мита первісних договорів, тобто у розмірі 0,01 відс. предмета застави, але не менше 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і не більше 50 неоподатковуваних мінімумів доходів.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді