Запит надіслано
ПитанняЯкі дії ЮО, якщо органи місцевого самоврядування протягом звітного року вносять зміни до прийнятого в січні 2016 р. рішення щодо ставок та пільг на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?
ВідповідьКоротка:
     Якщо органом місцевого самоврядування, в межах наданих йому повноважень, протягом звітного року внесено зміни до прийнятого рішення по встановлених ставках та пільгах з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на 2016 рік, то юридичні особи протягом 30 календарних днів з дня оприлюднення такого рішення мають право подати декларації з уточненими сумами податкових зобов’язань з податку.
Повна:
     Відповідно до п.п. 266.7.5 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.
     Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларація юридичною особою – платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.
     Пунктом 7 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 24 грудня 2015 року № 909-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон № 909) рекомендовано органам місцевого самоврядування у місячний строк з дня набрання чинності Законом № 909 переглянути прийняті на 2016 рік рішення щодо встановлення місцевих податків і зборів, визначених ст. 10 ПКУ.
     Також встановлено, що в 2016 році до прийнятих рішень органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів на 2016 рік не застосовуються вимоги, встановлені п.п. 12.3.4 п. 12.3 ст. 12 ПКУ та Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»
(п. 4 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 909).
     Нормативно-правовим актом з питань оподаткування місцевими податками та зборами є офіційно оприлюднене рішення про встановлення місцевих податків та зборів (п. 12.5 ст. 12 ПКУ).
     Таким чином, якщо органом місцевого самоврядування, в межах наданих йому повноважень, протягом звітного року внесено зміни до прийнятого рішення по встановлених ставках та пільгах з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на 2016 рік, то юридичні особи протягом 30 календарних днів з дня оприлюднення такого рішення мають право подати декларації з уточненими сумами податкових зобов’язань з податку.
     Коментар:«Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з втратою актуальності».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді