Запит надіслано
ПитанняДіяло до 26.07.2022 Яким чином знімається з обліку в контролюючих органах ЮО, у разі смерті її засновника, який мав/не мав правонаступника/ів та був єдиною відповідальною особою підприємства?
ВідповідьДіяла до 26.07.2022
Коротка та повна відповідь ідентичні.
          Згідно зі статтею 110 Цивільного кодексу України та статтею 17 Закону України від 15.05.2003 № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон №755), юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, або за рішенням суду про ліквідацію юридичної особи.
     Згідно з п. 3 ст. 6 Закону № 755 державний реєстратор під час проведення державної реєстрації, зокрема, змін, пов’язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи у зв’язку із смертю або оголошенням померлим відповідного засновника (учасника), обов’язково використовує відомості Державного реєстру актів цивільного стану громадян шляхом безпосереднього доступу до нього.
     Процедури проведення державної реєстрації припинення юридичних осіб встановлені статтями 25-28 Закону № 755.
     Підставою для зняття з обліку у контролюючих органах юридичних осіб є повідомлення чи документальне підтвердження державного реєстратора про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи (пункт 67.1 статті 67 Податкового кодексу України).
     Процедури зняття з обліку юридичної особи в контролюючих органах визначені розділом ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами та доповненнями (далі – Порядок).
     Зняття з обліку у контролюючих органах юридичної особи у разі смерті її засновника, який не мав правонаступників та був єдиною відповідальною особою підприємства, здійснюється за загальною процедурою, визначеною розділом ХІ Порядку.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з внесенням змін до пункту 3 статті 6 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» пунктом 3 розділу І Закону України від 12 травня 2022 року № 2255-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді