Запит надіслано
ПитанняЯкий розмір ЄВ застосовують роботодавці при нарахуванні заробітної плати (доходу) працюючому інваліду, якщо копію довідки про встановлення (зняття) групи інвалідності надано не з першого робочого дня місяця?
ВідповідьКоротка:
     Нарахування єдиного внеску у розмірі 8,41 відс. на заробітну плату працюючому інваліду здійснюється в період з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання роботодавцем завіреної копії довідки з акту огляду в медико-соціальній експертній комісії та закінчується датою скасування інвалідності на підставі рішення даної комісії. При цьому, до дати одержання завіреної копії зазначеної довідки та після дати скасування інвалідності, роботодавець нараховує єдиний внесок у розмірі 22 відс. визначеної бази нарахування.
Повна:
     Відповідно до абзацу другого п. 1 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є роботодавці – підприємства, установи та організації, інші ЮО, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю ФО на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших ЮО, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.
     Абзацом першим частини п’ятої ст. 8 Закону № 2464 визначено, що ЄВ для платників, зазначених у абзаці другому п. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464 встановлюється у розмірі 22 відс. до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄВ.
     Згідно з частиною тринадцятою ст. 8 Закону № 2464 ЄВ для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди, встановлюється у розмірі 8,41 відс. визначеної п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄВ для працюючих інвалідів.
     Базою нарахування ЄВ для платників, зазначених у п. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464, є, зокрема, сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (абзац перший п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464).
     Тобто, ЄВ у розмірі 8,41 відс. встановлено лише для підприємств, установ, організацій та інших ЮО, де працюють інваліди, дана норма не поширюється на ФОП (роботодавців).
     Згідно з п. 7 розд. III Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449, із змінами і доповненнями підставою для застосування ЄВ у розмірі 8,41 відс. є завірена копія довідки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності.
     На одну застраховану особу допускається декілька записів у таблиці 6 додатка 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435.
     Отже, нарахування ЄВ у розмірі 8,41 відс. на заробітну плату працюючому інваліду здійснюється в період з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання роботодавцем завіреної копії довідки з акту огляду в медико-соціальній експертній комісії та закінчується датою скасування інвалідності на підставі рішення даної комісії. При цьому, до дати одержання завіреної копії зазначеної довідки та після дати скасування інвалідності, роботодавець нараховує ЄВ у розмірі 22 відс. визначеної бази нарахування.
     Коментар:«Запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку з розміщенням в Базі знань уніфікованої редакції запитання-відповіді».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді