Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2018 Яким чином сільськогосподарським підприємством, відображаються операції з придбання товарів/послуг, які було використано для посіву та вирощування сільськогосподарських культур, сходження яких не відбулося?
ВідповідьДіяла до 01.01.2018
Коротка:
     Якщо сходження посівів не відбулося, то виходячи з правил відображення у бухгалтерському обліку витрат, здійснених при придбанні товарів/послуг для посіву та вирощування сільськогосподарських культур, сільськогосподарським підприємством податкові зобов’язання з ПДВ на підставі п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу України (далі – ПКУ):     нараховуються, якщо вартість таких товарів/послуг не включається до вартості іншої готової продукції, операції з постачання якої підлягають оподаткуванню;     не нараховуються, якщо вартість таких товарів/послуг включається до вартості іншої готової продукції, операції з постачання якої підлягають оподаткуванню.
     У разі нарахування податкових зобов’язань, така операція відображаються у рядку 4 податкової декларації з ПДВ.
Повна:
     Пунктом 198.3 ст. 198 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено, що податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ст. 193 ПКУ, протягом такого звітного періоду, зокрема, у зв’язку з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг.
     Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.
     Згідно з п. 198.5 ст. 198 ПКУ, у разі якщо товари/послуги, необоротні активи починають використовуватися, зокрема, в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, то такий платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ст. 189 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну за такими товарами/послугами, необоротними активами (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, – у разі, якщо під час їх придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту).
     У разі здійснення операцій відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ база оподаткування за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів – виходячи із звичайної ціни), а за товарами/послугами – виходячи з вартості їх придбання (п. 189.1 ст. 189 ПКУ).
     Пунктом 2 ст. 3 Закону України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» передбачено, що податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку.
     У зв’язку з тим, що сходження посівів не відбулося, то виходячи з правил відображення у бухгалтерському обліку витрат, здійснених при придбанні товарів/послуг для посіву та вирощування сільськогосподарських культур, сільськогосподарським підприємством податкові зобов’язання з ПДВ на підставі п. 198.5 ст. 198 ПКУ:
     нараховуються, якщо вартість таких товарів/послуг не включається до вартості іншої готової продукції, операції з постачання якої підлягають оподаткуванню;
     не нараховуються, якщо вартість таких товарів/послуг включається до вартості іншої готової продукції, операції з постачання якої підлягають оподаткуванню.
     У разі нарахування податкових зобов’язань, така операція відображаються у рядку 4 податкової декларації з ПДВ.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку із набранням чинності Законом України від 07 грудня 2017 року № 2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році»».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді