Запит надіслано
ПитанняЧи підлягає оподаткуванню ПДФО дохід, отриманий ФО від ЮО згідно укладеного договору суперфіцію у вигляді частини площі новоствореної нерухомості, якщо згідно договору ФО, власник земельної ділянки, передає ЮО право користування земельної ділянкою з метою будівництва на ній зазначених об’єктів нерухомості?
ВідповідьКоротка:
     Юридична особа, яка виплачує дохід фізичній особі на підставі укладеного договору суперфіцію у вигляді частини площі новоствореної нерухомості, якщо згідно договору фізична особа - власник земельної ділянки, передає юридичній особі право користування земельною ділянкою з метою будівництва на ній об’єктів нерухомості, зобов’язана утримувати податок на доходи фізичних осіб із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18 відс. із застосуванням коефіцієнта.
Повна:
     Право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій) визначено гл. 16 прим. 1 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III та гл. 34 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV (далі – ЦКУ).
     Власник земельної ділянки має право надати її в користування іншій особі для будівництва промислових, побутових, соціально-культурних, житлових та інших споруд і будівель (суперфіцій). Таке право виникає на підставі договору або заповіту (ст. 413 ЦКУ).
     Власник має право на отримання плати за користування його земельною ділянкою землекористувачем (суперфіціарієм) (ст. 414 ЦКУ).
     Таким чином, отримання плати за користування земельною ділянкою на підставі укладеного договору суперфіцію, відповідно до п.п. «є» п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), відноситься до доходу з джерелом його походження з України, який згідно з ст. 163 ПКУ є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.
     Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ (п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПКУ).
     Відповідно п. 164.5 ст. 164 ПКУ під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою:
     К = 100 : (100 - Сп),
     де К - коефіцієнт;
     Сп - ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.
     Враховуючи викладене, юридична особа, яка виплачує дохід фізичній особі на підставі укладеного договору суперфіцію у вигляді частини площі новоствореної нерухомості, якщо згідно договору фізична особа - власник земельної ділянки, передає юридичній особі право користування земельною ділянкою з метою будівництва на ній об’єктів нерухомості, зобов’язана утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18 відс. із застосуванням коефіцієнта.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді