Запит надіслано
ПитанняДіяло до 20.03.2020 Яким чином здійснюється повернення державного мита?
ВідповідьДіяла до 20.03.2020
Коротка та повна відповіді ідентичні:
          Порядок обчислення та справляння державного мита визначено Інструкцією про порядок обчислення та справляння державного мита, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 07.07.2012 № 811 із змінами та доповненнями (далі – Інструкція № 811) та Порядком повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2013 № 787 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 787).
     Згідно з пп. 2 – 3 розд. ІV Інструкції № 811 повернення державного мита здійснюється органом Державної казначейської служби України (далі – органи Казначейства), на рахунок якого зараховано цей платіж, на підставі заяви платника, поданої ним протягом року з дня зарахування державного мита до бюджету, до відповідного органу, що контролює справляння надходжень державного мита.
     Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2011 року № 106 «Деякі питання ведення обліку податків і зборів (обов’язкових платежів) та інших доходів бюджету» органами, які контролюють справляння надходжень бюджету за кодами бюджетної класифікації, на які зараховується держмито, є:
     22090100 «Державне мито, що сплачується за місцем розгляду та оформлення документів, у тому числі за оформлення документів на спадщину і дарування» – Міністерство юстиції України, держадміністрації і органи місцевого самоврядування та Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку;
     22090200 «Державне мито, не віднесене до інших категорій» – Міністерство юстиції України та держадміністрації і органи місцевого самоврядування;
     22090400 «Державне мито, пов’язане з видачею та оформленням закордонних паспортів (посвідок) та паспортів громадян України» – Державна міграційна служба.
     Державна податкова служба України здійснює контроль за кодами 22090300 «Державне мито за дії, пов’язані з одержанням патентів на об’єкти права інтелектуальної власності, підтриманням їх чинності та передаванням прав їхніми власниками» та 22090500 «Надходження сум реструктурованої заборгованості зі сплати державного мита», контроль за іншими вище зазначеними кодами здійснює лише в частині актів перевірок.
     Абзацом першим п. 5 розд. І Порядку № 787 визначено, що повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету податків, зборів, пені, платежів та інших доходів бюджетів здійснюється за поданням (висновком) органів, що контролюють справляння надходжень бюджету.
     Згідно з абзацом другим п. 5 розд. І Порядку № 787 подання на повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету зборів, платежів та інших доходів бюджетів (крім зборів та платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи Державної податкової служби України (далі – органи ДПС)) подається до відповідного органу Державної казначейської служби України (далі – орган Казначейства) за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 787.
     У разі повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС, подання подається до відповідного органу Казначейства за формою згідно з додатком 1 до Порядку інформаційної взаємодії Державної фіскальної служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2019 № 60 (абзац третій п. 5 розд. І Порядку № 787).
     Згідно з абзацом п’ятим п. 5 розд. І Порядку № 787 подання за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 787 подається платником до органу Казначейства разом з його заявою про повернення коштів (державного мита) з бюджету та оригіналом або копією документа на переказ, або паперовою копією електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів (державного мита) до бюджету.
     Заява про повернення коштів з бюджету, яка подається до відповідного органу Казначейства, складається платником у довільній формі з обов’язковим зазначенням такої інформації: причини повернення коштів з бюджету, найменування платника (суб’єкта господарювання), код за ЄДРПОУ (для юридичної особи) або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та мають відмітку у паспорті), місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи та номер контактного телефону, сума платежу, що підлягає поверненню, спосіб перерахування коштів з бюджету – у безготівковій формі із зазначенням реквізитів рахунку одержувача коштів чи у готівковій формі (абзац восьмий п. 5 розд. І Порядку № 787).
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 27.12.2019 № 577 «Про затвердження Змін до Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів»».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді