Запит надіслано
ПитанняЧи підлягає зменшенню сума податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН, на суму від’ємного значення, задекларовану в рядку 20.2.2 податкової декларації з ПДВ як таку, що підлягає зарахуванню у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються з Державного бюджету?
ВідповідьКоротка:
           Так, зменшує.
        Повна:
            Відповідно до п. 200 прим.1.3 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI  зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) на суму податку (SНакл), обчислену за такою формулою: SНакл = SНакл Отр + SМитн + SПоп Рах + SОвердрафт – SНакл Вид – SВідшкод – SПеревищ, де, зокрема, SВідшкод – загальна сума податку, заявлена платником до бюджетного відшкодування з урахуванням сум коригувань та результатів перевірок, що проводяться відповідно до ПКУ.
           Підпунктом 4 п. 5 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за № 159/28289 із змінами і доповненнями визначено, що розрахунок суми бюджетного відшкодування здійснюється в межах суми, обчисленої відповідно до п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 ПКУ на момент подання податкової декларації (далі - реєстраційна сума), за вирахуванням від’ємного значення поточного звітного (податкового) періоду, зарахованого у зменшення суми податкового боргу з податку на додану вартість.
           Отже, якщо сплата грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до Державного бюджету здійснюється за рахунок від’ємного значення з ПДВ, задекларованого в рядку 20.2.2 податкової декларації з ПДВ, то така сума зменшує реєстраційну суму та вважається відшкодованою в рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до Державного бюджету.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді