Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.05.2018 Чи поширюється обмеження щодо граничної суми розрахунків, встановлене у розмірі 50000 грн., на розрахунки СГ з ФО при отриманні та поверненні поворотної фінансової допомоги?
ВідповідьДіяла до 05.01.2018 Коротка:
     Для отримання роз’яснення з порушеного питання необхідно звертатись до Національного банку України як до розробника постанови Правління Національного банку України від 06 червня 2013 року № 210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою».
Повна:
     На виконання ст. 33 Закону України від 20 травня 1999 року № 679 - XIV «Про Національний банк України» та з метою удосконалення готівкових розрахунків Правлінням Національного банку України постановою від 15 грудня 2004 року № 637 затверджено Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, яке зареєстроване у Міністерстві юстиції України за № 40/10320 (далі - Положення № 637).
     Абзацом шостим п. 1.2 Положення № 637 визначено, що готівкові розрахунки - це платежі готівкою підприємств (підприємців) та фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна.
     Пунктом 2.3 Положення № 637 передбачено, що підприємства (підприємці) мають право здійснювати розрахунки готівкою між собою та/або з фізичними особами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами в межах граничних сум розрахунків готівкою, установлених постановою Правління Національного банку України від 06 червня 2013 року № 210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» (далі – Постанова № 210).
     Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки. Кількість підприємств (підприємців) та фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежуються.
     Відповідно п. 2.5 розд. 2 Положення № 637, якщо підприємства (підприємці) та фізичні особи здійснюють готівкові розрахунки без відкриття поточного рахунку шляхом унесення до банків готівки для подальшого її перерахування на рахунки інших підприємств (підприємців) або фізичних осіб, то такі розрахунки для платників коштів є готівковими, а для отримувачів коштів - безготівковими.
     Щодо операцій між суб’єктом господарювання та фізичними особами з отримання та повернення поворотної фінансової допомоги, зазначаємо, що Положення № 637 не визначає питання поширення його норм на такі операції.
     Враховуючи викладене, для отримання роз’яснення з порушеного питання необхідно звертатись до Національного банку України як до розробника Постанови № 210.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку з набранням чинності постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні»».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді