Запит надіслано
ПитанняДіяло до 30.04.2022 Чи застосовується відповідальність за реалізацію алкогольних напоїв за цінами, до яких вже включено акцизний податок з реалізації СГ роздрібної торгівлі підакцизних товарів, якщо така ціна не менша за встановлені мінімальні роздрібні ціни на такі напої?
ВідповідьДіяла до 30.04.2022 Коротка:
     Не застосовується відповідальність до суб’єктів господарювання у разі роздрібної торгівлі коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами (до складу яких вже включено акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів), не нижчими за встановлені мінімальні роздрібні ціни.
Повна:
     Розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 року № 957 із змінами і доповненнями.
     Відповідно до ст. 1 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» із змінами і доповненнями (далі – Закон № 481) мінімальні роздрібні ціни на алкогольні напої – ціни, які визначаються виходячи з мінімальних оптово-відпускних цін на цю продукцію та торговельної надбавки.
     Згідно з п.п. 14.1.4 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) акцизний податок – непрямий податок на споживання окремих видів товарів (продукції), визначених ПКУ як підакцизні, що включається до ціни таких товарів (продукції).
     Платниками акцизного податку є особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів (п.п. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 ПКУ).
     Таким чином, в роздрібну ціну реалізації окремих видів алкогольних напоїв, в тому числі в ціну, яка законодавчо встановлена як мінімальна роздрібна ціна на певний вид алкогольних напоїв, має бути включений акцизний податок.
     Відповідно до ст. 17 Закону № 481 у разі роздрібної торгівлі коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими за встановлені роздрібні ціни на такі напої до суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів – 100 відс. вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних роздрібних цін, але не менше 10 000 гривень.
     Отже, якщо суб’єкт господарювання здійснює роздрібну торгівлю коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами не нижчими за встановлені мінімальні роздрібні ціни (до складу яких вже включено акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів), відповідальність за порушення саме цієї норми ст. 17 Закону № 481 у суб’єкта господарювання не виникає.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з внесенням змін до підпункту 212.1.11 пункту 212.1 статті 212 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ пунктом 56 розділу І Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді