Запит надіслано
ПитанняДіє до 09.04.2019 Яким чином з 01 січня 2017 року здійснюється перерахування коштів, що акумулювались на спеціальному рахунку сільськогосподарського підприємства на поточний рахунок відповідно до вимог Порядку акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум ПДВ на спеціальних рахунках, відкритих у банках та/або органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів?
ВідповідьДіяла до 09.04.2019
Коротка:
     Враховуючи що кошти, які акумулювалися на спеціальному рахунку підприємства є коштами такого сільськогосподарського підприємства, то перерахування суми ПДВ, що акумулюється на спеціальному рахунку, на поточний рахунок сільськогосподарського підприємства повинно бути здійснено виключно таким підприємством.
Повна:
     Порядок акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум ПДВ на спеціальних рахунках, відкритих у банках та/або органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня 2011 року № 11 із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 11).
     Відповідно до п. 2 Порядку № 11 сільськогосподарським підприємствам у разі обрання спеціального режиму оподаткування відкривались спеціальні рахунки (поточний рахунок із спеціальним режимом використання).
     Суми ПДВ, що підлягали перерахуванню на спеціальні рахунки, відкриті в установах банків та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, не підлягали сплаті до бюджету та повністю залишалися в розпорядженні відповідного сільськогосподарського підприємства для використання у виробництві сільськогосподарських товарів/послуг.
     Підпунктом 4 п. 2 розд. XIX «Прикінцеві положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), з 01 січня 2017 року втратила чинність ст. 209 ПКУ, яка регламентувала умови застосування спеціального режиму оподаткування сільськогосподарськими товаровиробниками.
     Крім того, згідно з 4 Порядку № 11 сума ПДВ починаючи з 01 січня 2017 року суми ПДВ, що акумулювались на спеціальному рахунку повинні бути перераховані на поточний рахунок сільськогосподарського підприємства.
     Враховуючи, що кошти, які акумулювалися на спеціальному рахунку підприємства є коштами такого сільськогосподарського підприємства, то перерахування суми ПДВ, що акумулюється на спеціальному рахунку, на поточний рахунок сільськогосподарського підприємства повинно бути здійснено виключно таким підприємством.
Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку із набранням чинності постановою Кабінету міністрів України від 03 квітня 2019 року № 276 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді