Запит надіслано
ПитанняДіяло до 29.03.2024 Чи необхідно по придбаним та/або виготовленим до 1 липня 2015 року необоротним активам здійснювати перерахунок частки використання таких необоротних активів у оподатковуваних операціях, якщо необоротні активи придбавалися для використання в оподатковуваних операціях, а в подальшому почали частково використовуватися в неоподатковуваних операціях?
ВідповідьДіяла до 29.03.2024 Коротка:
               Так, потрібно, за умови формування податквого кредиту.
              Повна:
               Згідно з п. 198.3 ст. 198 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ст. 193 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з:
               придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг;
               придбанням (будівництвом, спорудженням) основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи;
               ввезенням товарів та/або необоротних активів на митну територію України.
               Пунктом 199.1 ст. 199 ПКУ встановлено, що у разі якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково – ні, платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ст. 189 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати зведену податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.
               Згідно з п. 199.3 ст. 199 ПКУ розрахунок частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях подається до контролюючого органу одночасно з податковою декларацією звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі оподатковувані та неоподатковувані операції.
               Отже, якщо при придбанні та/або виготовлені до 1 липня 2015 року необоротних активів платник податку сформував податковий кредит, а в подальшому такі активи почали частково використовуватися в неоподатковуваних операціях, платник податку повинен на дату початку їх фактичного використання в таких операціях, визначену в первинних документах, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» нарахувати податкові зобов’язання відповідно до п. 199. 1 ст. 199 ПКУ та здійснити перерахунок частки використання таких необоротних активів у оподатковуваних операціях виходячі з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ст. 189 ПКУ.
    Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з втратою актуальності.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді