Запит надіслано
ПитанняДіяло до 05.01.2018 Чи має право працівник підприємства (директор) здійснювати розрахунки за придбані товарно-матеріальні цінності для господарських потреб такого суб’єкта господарювання з використанням картки «ключ до рахунку» без оприбуткування в касі підприємства та чи необхідно в такому випадку подавати Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт?
ВідповідьДіяла до 05.01.2018 Коротка:
     Для отримання роз’яснення стосовно права працівника підприємства (директора) здійснювати розрахунки за придбані товарно-матеріальні цінності для господарських потреб такого суб’єкта господарювання з використанням картки «ключ до рахунку» без оприбуткування в касі підприємства та необхідності подання в такому випадку Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, необхідно звертатись до Національного банку України як до розробника
постанови Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року № 637 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні».
Повна:
     На виконання ст. 33 Закону України від 20 травня 1999 року № 679 – XIV «Про Національний банк України» із змінами та доповненнями та з метою удосконалення готівкових розрахунків Правлінням Національного банку України постановою від 15 грудня 2004 року
№ 637 затверджено Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, із змінами і доповненнями (далі – Положення № 637).
     Положення № 637 визначає порядок ведення касових операцій у національній валюті України підприємствами (підприємцями), а також окремі питання організації банками роботи з готівкою.
     Абзацом шостим п. 1.2 глави 1 Положення № 637 визначено, що готівкові розрахунки – це платежі готівкою підприємств (підприємців) та фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна.
     Відповідно до п. 2.6 глави 2 Положення № 637 уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися.
     Оприбуткуванням готівки в касах підприємств, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги відповідно до вимог глави 4 Положення № 637, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.
     Разом з тим, згідно з п. 2.12 глави 2 Положення № 637 фізичні особи – довірені особи підприємств (юридичних осіб), які відповідно до законодавства України одержали готівку з поточного рахунку із застосуванням корпоративного електронного платіжного засобу або особистого електронного платіжного засобу, використовують її за призначенням без оприбуткування в касі. Зазначені довірені особи подають до бухгалтерії підприємства звіт про використання коштів разом із підтвердними документами в установлені строки і порядку, що визначені для підзвітних осіб законодавством України, а також документи про одержання готівки з поточного рахунку (чек банкомата, копія видаткового ордера, довідки за встановленими формами, сліп, квитанція торговельного термінала тощо) разом з невитраченим залишком готівки.
     При цьому Положенням № 637 та іншими нормативно – правовими актами не визначено поняття «картки «ключ до рахунку»».
     Враховуючи викладене, для отримання роз’яснення щодо права працівника підприємства (директора) здійснювати розрахунки за придбані товарно-матеріальні цінності для господарських потреб такого суб’єкта господарювання з використанням картки «ключ до рахунку» без оприбуткування в касі підприємства та необхідності подання в такому випадку Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, необхідно звертатись до Національного банку України як до розробника Положення № 637.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку з набранням чинності постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні»».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді