Запит надіслано
ПитанняЗа якою ознакою доходу відображається в додатку 4ДФ до Розрахунку сума вихідної допомоги нарахованої при звільненні найманого працівника?
ВідповідьКоротка:
     Сума вихідної допомоги нарахованої при звільненні найманого працівника відображається в додатку 4ДФ до Розрахунку під ознакою доходу «127».
Повна:
     Статтею 44 Кодексу законів про працю України від 10 грудня 1971 року № 322-VII із змінами та доповненнями (далі – КЗпП) встановлено, що працівникові виплачується вихідна допомога у разі: припинення трудового договору з підстав, зазначених у п. 6 ст. 36 та пп. 1, 2 і 6 ст. 40 КЗпП; призову або вступу на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу (п. 3 ст. 36 КЗпП); порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору (ст.ст. 38 і 39 КЗпП); припинення трудового договору з підстав, зазначених у п. 5 частини першої ст. 41 КЗпП.
     Згідно з пп. 3.6 та 3.8 розд. 3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5, сума вихідної допомоги при припиненні трудового договору відноситься до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці.
     Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розд. IV ПКУ, відповідно до п. 163.1 ст. 163 якого об’єктом оподаткування фізичної особи - резидента є, зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (п.п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).
     Згідно з п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ (18 відсотків).
     Згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб, наведених у додатку 2 до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 із змінами та доповненнями, інші доходи зазначаються за ознакою «127».
     Таким чином, сума вихідної допомоги нарахованої при звільненні найманого працівника відображається в додатку 4ДФ до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за ознакою доходу «127».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді