Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2018 Чи мають право ФОП, які є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, укласти договір про добровільну сплату ЄВ у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування?
ВідповідьДіяла до 01.01.2018
Коротка:
     У фізичних осіб – підприємців, які є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, відсутня необхідність укладати договори про добровільну сплату єдиного внеску у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Повна:
     Відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) ФОП, у тому числі ФОП - платники ЄП, звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), якщо вони є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
     Абзацом другим п. 4 розд. ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 із змінами та доповненнями (далі – Інструкція № 449), визначено, що ФОП, у тому числі ФОП - платники ЄП, які є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю і отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, можуть бути платниками ЄВ виключно за умови самостійного визначення для себе бази нарахування ЄВ, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
     ФОП, у тому числі ФОП - платники ЄП, які є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, мають право на добровільне нарахування та сплату ЄВ у порядку, встановленому для ФОП пп. 5 та 6 розд. IV Інструкції № 449, а також подання звітності відповідно до п. 2 розд. III Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435.
     Враховуючи викладене, у ФОП, які є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, відсутня необхідність укладати договори про добровільну сплату ЄВ у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності змін, внесених п.п. 1, абзацами восьмим - одинадцятим п.п. 2, підпунктами 3 - 7 п. 22 Закону України від 03 жовтня 2017 року № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій»».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді