Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.07.2019 Який порядок створення акцизних складів, на території яких провадиться діяльність з вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів?
ВідповідьДіяла до 01.07.2019 Коротка:
     У разі прийняття рішення про початок діяльності щодо вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів суб’єкт господарювання повинен:
     - одержати ліцензію на право виробництва спирту етилового, алкогольних напоїв;
     - зареєструватися платником акцизного податку;
     - обладнати акцизні склади витратомірами - лічильниками обсягу виробленого спирту етилового та зареєструвати їх в Єдиному державному реєстрі витратомірів - лічильників обсягу виробленого спирту етилового;
     - надати лист в довільній формі з відповідною інформацією до контролюючого органу за місцем розташування.
     Контролюючий орган у найкоротший термін відповідним наказом призначає свого постійного представника (представників) на акцизному складі.
     Копія наказу про призначення надсилається у день прийняття такого рішення розпоряднику акцизного складу, який зобов’язаний видати у триденний строк відповідний наказ, передбачивши створення належних умов для ефективної роботи представника контролюючого органу.
     Повна:
     Відповідно до п.п. 14.1.6 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) акцизний склад – це, зокрема спеціально обладнані приміщення на обмеженій території, розташовані на митній території України, де під контролем постійних представників контролюючого органу розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів.
     Розпорядником акцизного складу є, зокрема суб’єкт господарювання, який одержав ліцензію на право виробництва спирту етилового, алкогольних напоїв, та зареєстрований платником акцизного податку (п.п. 14.1.224 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
     При цьому частиною п’ятою ст. 2 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» із змінами та доповненнями встановлено, що приміщення, в яких здійснюється виробництво спирту етилового, та місця зберігання спирту, розташовані на державному підприємстві, яке виробляє спирт етиловий, вважаються акцизним складом.
     Акцизні склади повинні бути обладнані витратомірами - лічильниками обсягу виробленого спирту етилового, які зареєстровані в Єдиному державному реєстрі витратомірів - лічильників обсягу виробленого спирту етилового.
     Відпуск спирту етилового без наявності витратоміра - лічильника обсягу виробленого спирту етилового забороняється.
     В свою чергу у разі прийняття рішення про початок діяльності щодо вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів суб’єкт господарювання надає лист в довільній формі з відповідною інформацією до контролюючого органу за місцем розташування.
     Контролюючий орган у найкоротший термін призначає свого постійного представника (представників) на акцизному складі (п. 230.3 ст. 230 ПКУ).
     Згідно з п.п. 230.9 ст. 230 ПКУ керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу у наказах про призначення визначає режим роботи представника контролюючого органу з урахуванням режиму роботи акцизного складу, порядок контролю за роботою представника контролюючого органу, розробляє заходи матеріально-технічного забезпечення представника контролюючого органу, транспортного обслуговування, інші умови, необхідні для забезпечення ефективності контролю.
     Копія наказу про призначення надсилається у день прийняття такого рішення розпоряднику акцизного складу, який зобов’язаний видати у триденний строк відповідний наказ, передбачивши створення належних умов для ефективної роботи представника контролюючого органу (п. 230.10 ст. 230 ПКУ).
     Розпорядник акцизного складу розпочинає діяльність лише за умови виконання вимог, визначених ст. 230 ПКУ.
     Також слід зазначити, що відповідно до п. 230.18 ст. 230 ПКУ транспортування спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів, відвантажених з акцизного складу підприємства, на якому виробляються спирт етиловий, горілка та лікеро-горілчані вироби, без товарно-транспортних накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв, з відміткою представника контролюючого органу на акцизному складі забороняється.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку із набранням чинності Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді