Запит надіслано
ПитанняДіяло до 25.05.2018 До якого контролюючого органу та на яку електронну адресу платником податків направляється повідомлення про укладання форвардного або ф’ючерсного контракту та чи є порушенням застосування норм п.п. 39.2.1.3 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ, якщо платником податків повідомлено ДФС щодо укладення зазначених контрактів у довільній формі до встановлення Мінфіном форми повідомлення?
ВідповідьДіяла до 25.05.2018
Коротка:
     Повідомлення про укладання форвардного або ф’ючерсного контракту за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 03.07.2017 № 621, подається до ДФС засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законодавства щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису на підставі укладеного Договору про визнання електронних документів на електронну адресу zvit@sta.gov.ua.
     У разі проведення платником податків контрольованої операції з вивезення у митному режимі експорту та/або ввезення у митному режимі імпорту товарів, що мають біржове котирування, які здійснюються на підставі форвардного або ф’ючерсного контракту, та направлення платником до ДФС (до набрання чинності наказу № 621) у довільній формі інформації про укладання такого контракту протягом 10 робочих днів з дня його укладання, не є порушенням.
Повна:
     Відповідно до п.п. 39.2.1.3 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) для контрольованих операцій з вивезення у митному режимі експорту та/або ввезення у митному режимі імпорту товарів, що мають біржове котирування, встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» з метою оподаткування доходів (прибутку, виручки) платників податків, що є сторонами контрольованої операції, здійснюється за методом порівняльної неконтрольованої ціни.
     Для встановлення відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки» використовується діапазон цін на такі товари, що склалися на товарній біржі. Перелік товарів, що мають біржове котирування, та світових товарних бірж для кожної групи товарів визначається Кабінетом Міністрів України. Діапазон цін розраховується згідно з порядком, визначеним в абзаці четвертому п.п. 39.3.2.3 цієї статті, на підставі біржових котирувань відповідного товару за декаду, що передує проведенню контрольованої операції, а в разі контрольованої операції, яка здійснюється на підставі форвардного або ф’ючерсного контракту, - на підставі форвардних або ф’ючерсних біржових котирувань відповідного товару за декаду, що передує даті укладення відповідного форвардного або ф’ючерсного контракту, за умови що платник податків повідомить центральний орган виконавчої влади, що реалізує податкову та митну політику, про укладення такого контракту з використанням засобів електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису протягом 10 робочих днів з дня укладення відповідного форвардного або ф’ючерсного контракту. Форма такого повідомлення затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.
Зазначимо, що перелік товарів, що мають біржове котирування, та світових товарних бірж для кожної групи товарів визначено постановою Кабінету Міністрів України від 08 вересня 2016 року № 616.
Водночас, наказ Міністерства фінансів України від 03.07.2017 № 621 «Про затвердження форми Повідомлення про укладання форвардного або ф’ючерсного контракту» (далі – наказ № 621), який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28 липня 2017 року за № 925/30793 набрав чинності 12.09.2017.
     Платник податків здійснює формування та подання податкових документів в електронному вигляді у форматі (стандарті), затвердженому в установленому законодавством порядку з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису на підставі Договору про визнання електронних документів.
     Отже, відповідно до абзацу другого п.п. 39.2.1.3 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ платник податків протягом 10 робочих днів з дня укладання відповідного форвардного або ф’ючерсного контракту повідомляє ДФС про укладання такого контракту з використанням засобів електронного зв’язку з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису та за формою, затвердженою наказом № 621. Повідомлення про укладання форвардного або ф’ючерсного контракту подаються до ДФС на підставі укладеного Договору про визнання електронних документів на електронну адресу zvit@sta.gov.ua.
Поряд із цим зазначаємо, що ПКУ не передбачено іншої форми повідомлення платниками податків про укладання форвардного або ф’ючерсного контракту, окрім електронної форми.
Водночас, ПКУ не передбачено особливостей застосування платниками податку норм п.п. 39.2.1.3 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ до затвердження центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику електронної форми такого повідомлення.
Зважаючи на викладене, у разі проведення платником податків контрольованої операції з вивезення у митному режимі експорту та/або ввезення у митному режимі імпорту товарів, що мають біржове котирування, які здійснюються на підставі форвардного або ф’ючерсного контракту, та направлення платником до ДФС (до набрання чинності наказу № 621) у довільній формі інформації про укладання такого контракту протягом 10 робочих днів з дня його укладання, не є порушенням.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 04.04.2018 № 405 «Про затвердження форми та Порядку подання Повідомлення про укладання форвардного або ф’ючерсного контракту».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді