Запит надіслано
ПитанняДіяло до 12.03.2021 Який порядок виправлення помилки, допущеної в податковій накладній, а саме: якщо платником була складена податкова накладна на звільнені від оподаткування ПДВ операції (без ПДВ), а необхідно було скласти накладну на оподатковувані ПДВ операції?
ВідповідьДіяла до 12.03.2021 Коротка:
     Якщо платник податку при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, склав податкову накладну на операції з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, то з метою виправлення помилки необхідно здійснити наступні дії:
-     до такої податкової накладної складається розрахунок коригування, в якому у полі «Дата складання» вказується дата, на яку було виявлено помилку;
-     у табличній частині такого розрахунку коригування зі знаком «-» вказується обсяг операцій з постачання товарів/послуг, які зазначені як звільнені від оподаткування;
-     складається нова податкова накладна на операції, які оподатковуються за ставкою 20 (7, 0) відсотків. Датою складання такої податкової накладної вказується дата виникнення податкових зобов’язань. Така податкова накладна підлягає обов’язковій реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.
Повна:
     Відповідно до п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) у встановлений ПКУ термін.
     Згідно із п. 17 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267 із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 1307), для операцій, що оподатковуються або звільнені від оподаткування, складаються окремі податкові накладні, тобто при одночасному постачанні одному отримувачу (покупцю) як оподатковуваних товарів/послуг, так і таких, що звільнені від оподаткування, постачальник (продавець) складає окремі податкові накладні. У податковій накладній, складеній на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування ПДВ, у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться помітка «Без ПДВ».
     У випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, відповідно до п. 192.1 ст. 192 ПКУ складається розрахунок коригування до податкової накладної (далі – розрахунок коригування).
     Враховуючи викладене, якщо платник податку при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, склав податкову накладну на операції з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, то з метою виправлення помилки необхідно здійснити наступні дії:
-     до такої податкової накладної складається розрахунок коригування, в якому у полі «Дата складання» вказується дата, на яку було виявлено помилку;
-     у табличній частині такого розрахунку коригування зі знаком «-» вказується обсяг операцій з постачання товарів/послуг, які зазначені як звільнені від оподаткування;
-     складається нова податкова накладна на операції, які оподатковуються за ставкою 20 (7, 0) відсотків. Датою складання такої податкової накладної вказується дата виникнення податкових зобов’язань. Така податкова накладна підлягає обов’язковій реєстрації в ЄРПН.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних, у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 01.03.2021 № 131 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді