Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2019 Який порядок нарахування пені у разі виявлення заниження податкового зобов’язання платником податків?
ВідповідьДіяла до 01.01.2019
Коротка:
     У разі виявлення заниження податкового зобов’язання платником податків або податковим агентом, сума пені розраховується за кожний період дії розміру облікової ставки Національного банку України (далі – НБУ), із розрахунку 100 відсотків річних облікової ставки НБУ, що припадає на період заниження податкового зобов’язання.
Повна:
     Відповідно до п. 129.9 ст. 129 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податку помилок відповідно до ст. 50 ПКУ пеня, передбачена ст. 129 ПКУ, не нараховується, якщо зміни до податкової звітності внесені протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПКУ.
     При нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного платником податків або податковим агентом, - після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання розпочинається нарахування пені (п.п. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 ПКУ).
     На суми грошового зобов’язання, визначеного п.п. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 ПКУ (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), нараховується пеня за кожний календарний день прострочення у його сплаті, включаючи день погашення, із розрахунку 100 відсотків річних облікової ставки Національного банку України (далі – НБУ), діючої на кожний такий день (п. 129.4 ст. 129 ПКУ).
     Нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов’язань (п.п. 129.3.1 п. 129.3 ст. 129 ПКУ).
     У разі виявлення заниження податкового зобов’язання платником податків або податковим агентом, сума пені розраховується за кожний період дії розміру облікової ставки НБУ, із розрахунку 100 відсотків річних облікової ставки НБУ, що припадає на період заниження податкового зобов’язання.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку із набранням чинності Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді