Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2019 Чи підлягають оподаткуванню ПДФО суми стипендій, призначених обласною державною адміністрацією та обласною Радою, які виплачуються спортсменам - переможцям спортивних змагань?
ВідповідьДіяла до 01.01.2019 Коротка:
     Суми стипендій, що нараховуються спортсменам - переможцям спортивних змагань за рахунок коштів обласної державної адміністрації та обласної Ради включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи та оподатковуються податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах.
Повна:
     Порядок призначення і виплати стипендій (далі – Порядок) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 року № 882 «Питання стипендіального забезпечення» із змінами та доповненнями.
     Дія Порядку поширюється на осіб, які навчаються у навчальних закладах або наукових установах (далі – навчальні заклади) за державним (регіональним) замовленням за рахунок коштів загального фонду державного (відповідного місцевого) бюджету, зокрема учнів І - II курсів училищ фізичної культури, студентів I - II курсів Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного.
     Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розд. IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ),
ст. 165 якого визначено кінцевий перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, тобто не підлягають оподаткуванню у джерела виплати.
     Так, згідно з п.п. «б» п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 ПКУ до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема сума стипендій України, призначених законом, постановами Верховної Ради України, указами Президента України.
     Крім того, відповідно до п.п. 165.1.26 п. 165.1 ст. 165 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту, але не вище ніж сума, визначена в абзаці першому п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ. Сума перевищення за її наявності підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 відсотків).
     Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.
     Враховуючи зазначене, суми стипендій, що нараховуються спортсменам - переможцям спортивних змагань за рахунок коштів обласної державної адміністрації та обласної Ради включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи та оподатковуються податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах.
     При цьому, відповідно до Довідника ознак доходів, наведеного у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4, інші доходи відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ за ознакою доходу «127».
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів»»

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді