Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2022 Чи звільняються від сплати ЄВ за себе ФОП - платники ЄП за періоди, в яких не отримували дохід (прибуток)?
ВідповідьДіяла до 01.01.2022
Коротка:
     Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) за періоди, в яких вони були платниками єдиного податку, незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні.
     Виключенням є фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, які:
     отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу;
     мають основне місце роботи – за місяці, за які роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску.
Повна:
     Відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами і доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є ФОП, в тому числі ФОП - платники ЄП.
     Згідно з п. 3 частини першої ст. 7 Закону № 2464 для ФОП - платників ЄП ЄВ нараховується – на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
     Мінімальний страховий внесок – це сума ЄВ, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (п. 5 частини першої ст. 1 Закону № 2464).
     Частиною п’ятою ст. 8 Закону № 2464 для зазначеної категорії платників встановлена обов’язкова ставка ЄВ, що дорівнює 22 відс. бази нарахування.
     ЄВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (частина дванадцята ст. 9 Закону № 2464).
     Право на звільнення від сплати ЄВ за себе мають, зокрема ФОП - платники ЄП за умови, що вони отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058), та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (частина четверта ст. 4 Закону № 2464).
     Крім того, згідно з частиною шостою ст. 4 Закону № 2464, зокрема, ФОП – платники ЄП, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.
     Таким чином, ФОП - платники ЄП сплачують ЄВ за періоди, в яких вони були платниками єдиного податку, незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні.
     Виключенням є ФОП – платники ЄП, які:
     отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу;
     мають основне місце роботи – за місяці, за які роботодавцем сплачено ЄВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з внесенням змін до частини шостої статті 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», відповідно до підпункту 1 пункту 2 розділу ІІ Закону України від 14.12.2021 № 1946-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді