Запит надіслано
ПитанняЧи має право аудиторська фірма (представник) на підставі договору аутсорсингу бухгалтерських послуг з СГ ставити свій підпис в поле «керівник» або «головний бухгалтер» за такого платника на податковій звітності в паперовому вигляді?
ВідповідьКоротка:
     Якщо документ податкової звітності подається у паперовій формі та підписується уповноваженою особою платника податків, яка не є посадовою особою платника, або особою, яка може вчиняти дії від імені юридичної особи, використовується інформація з долученого до документа податкової звітності оригіналу або належним чином оформленої копії документа, який засвідчує повноваження такої уповноваженої особи.
Повна:
     Порядок складання, подання та підпису податкової звітності визначено Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
     Відповідно до п. 49.8 ст. 49 ПКУ прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу. Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених пп. 48.3 та 48.4 ст. 48 ПКУ. Інші показники, зазначені в податковій декларації платника податків, до її прийняття перевірці не підлягають.
     Згідно з п. 48.3 ст. 48 ПКУ податкова декларація повинна містити, зокрема, такі обов’язкові реквізити:
     ініціали, прізвища та реєстраційні номери облікових карток або інші відомості, визначені в абзаці сьомому п. 48.3 ст. 48 ПКУ, посадових осіб платника податків;
     підписи платника податку – фізичної особи та/або посадових осіб платника податку, визначених ПКУ, засвідчені печаткою платника податку (за наявності).
     Відповідно до ст.ст. 64, 66, 67 ПКУ взяття на облік, зняття з обліку, внесення змін до облікових даних юридичної особи здійснюється на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), наданих згідно із Законом України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» зі змінами та доповненнями у порядку інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами ДПС.
     Відомості з ЄДР містять, зокрема, інформацію про керівника юридичної особи та про осіб, які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи.
     Згідно з п. 66.4 ст. 66 ПКУ платники податків – юридичні особи та їх відокремлені підрозділи зобов’язані подати контролюючому органу відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, її відокремлених підрозділів, у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків, шляхом подання заяви у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.
     Пунктом 48.5 ст. 48 ПКУ передбачено, що податкова декларація повинна бути підписана, зокрема:
     керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до контролюючого органу. У разі ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податку така податкова декларація підписується таким керівником (п.п. 48.5.1 п. 48.5 ст. 48 ПКУ);
     фізичною особою – платником податків або його представником (п.п. 48.5.2 п. 48.5 ст. 48 ПКУ).
     Відповідно до п. 19.1 ст. 19 ПКУ платник податків веде справи, пов’язані зі сплатою податків, особисто або через свого представника. Особиста участь платника податків в податкових відносинах не позбавляє його права мати свого представника, як і участь податкового представника не позбавляє платника податків права на особисту участь у таких відносинах.
     Представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов’язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності (п. 19.2 ст. 19 ПКУ).
     Представник платника податків користується правами, встановленими ПКУ для платників податків (п. 19.3 ст. 19 ПКУ).
     Якщо документ податкової звітності подається у паперовій формі та підписується уповноваженою особою платника податків, яка не є посадовою особою платника, або особою, яка може вчиняти дії від імені юридичної особи, використовується інформація з долученого до документа податкової звітності оригіналу або належним чином оформленої копії документа, який засвідчує повноваження такої уповноваженої особи.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді