Запит надіслано
ПитанняЧи подається уточнююча податкова декларація платника ЄП (далі – декларація), реєстрація платника ЄП якого анульована у зв’язку з порушенням умов перебування на спрощеній системі оподаткування, за період, в якому такий платник не перебував в реєстрі платників ЄП, однак подав податкову декларацію?
ВідповідьКоротка:
         Ні, не подається.
         При цьому такий суб’єкт господарювання може звернутись з письмовою заявою до контролюючого органу за основним місцем обліку (місцем податкової реєстрації) щодо невизнання даної звітності як податкової з відповідним поясненням.
    Повна:
         Відповідно до п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.
        Платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності (п. 49.2 ст. 49 ПКУ).
        Прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу. Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених пп. 48.3 та 48.4 ст. 48 ПКУ. Інші показники, зазначені в податковій декларації платника податків, до її прийняття перевірці не підлягають (п. 49.8 ст. 49 ПКУ).
        У разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої – третьої груп вимог, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV «Спеціальні податкові режими», анулювання реєстрації платника єдиного податку першої – третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом (п. 299.11 ст. 299 ПКУ).
        Таким чином, анулювання контролюючим органом реєстрації платника єдиного податку фізичної особи – підприємця передбачає собою перехід такого платника на загальну систему оподаткування.
        Отже, якщо контролюючим органом виявлено порушення фізичною особою – підприємцем платником єдиного податку умов перебування на спрощеній системі оподаткування та анульовано реєстрацію платника єдиного податку, то за період, в якому така особа вже не перебувала в реєстрі платників єдиного податку, але подавала податкову декларацію платника єдиного податку, уточнююча декларація не подається. При цьому такий суб’єкт господарювання може звернутись з письмовою заявою до контролюючого органу за основним місцем обліку (місцем податкової реєстрації) щодо невизнання даної звітності як податкової з відповідним поясненням.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді