Запит надіслано
ПитанняЧи застосовуються на період дії воєнного стану положення п.п. 38.7 п. 38 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ щодо ненарахування та несплати плати за землю за земельні ділянки, що розташовані на тимчасово окупованих територіях?
ВідповідьКоротка:
                   Застосування норм п.п. 38.7 п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ у період дії воєнного стану в Україні для цілей оподаткування платою за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що розташовані на тимчасово окупованій території, перелік населених пунктів якої затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 № 1085-р, є можливим.
              Повна:
               Підпунктом 38.7 п. 38 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) встановлено, що не нараховується та не сплачується у період з 14 квітня 2014 року по 31 грудня року, в якому завершено проведення антитерористичної операції та/або операції Об’єднаних сил (ООС), плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що розташовані на тимчасово окупованій території та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб.
               Відповідно до п.п. 38.7 п. 38 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ не нараховується та не сплачується у період з 14 квітня 2014 року по 31 грудня року, в якому завершено проведення антитерористичної операції та/або операції Об’єднаних сил (ООС), плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що розташовані на тимчасово окупованій території та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб.
               Період проведення антитерористичної операції – час між датою набрання чинності Указом Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України» від 14 квітня 2014 року № 405/2014 та датою набрання чинності Указом Президента України про завершення проведення антитерористичної операції або військових дій на території України (ст. 1 Закону України від 02 вересня 2014 року № 1669-VII «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції»).
               Разом з тим, тимчасово окупована територія, яка визначена відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями» (п.п. 38.1 п. 38 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ), не поширюється на всю територію України.
               Перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 № 1085-р (із змінами, далі – Розпорядження № 1085-р).
               Наразі період дії проведення антитерористичної операції не завершений, тому дія норми п.п. 38.7 п. 38 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ не припинена та не суперечить чинному законодавству.
               Застосування норм п.п. 38.7 п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ у період дії воєнного стану в Україні для цілей оподаткування платою за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що розташовані на тимчасово окупованій території, перелік населених пунктів якої затверджений Розпорядженням № 1085-р, є можливим.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді