Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.08.2023 2022В Чи потрібно та в який строк ФОП у разі переходу на загальну систему оподаткування та відмови від використання особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, подавати Додаток 2 у складі податкової декларації платника ЄП третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні?
ВідповідьДіяла до 01.08.2023
    Коротка:
                   Ні, якщо скористалася правом не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.
              Якщо таким правом не скористалася, то Додаток 2 подається протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця у якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування.
Повна:
                   Відповідно до п. 4 частини другої ст. 6 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) зобов’язані подавати звітність про нарахування єдиного внеску в розмірах, визначених відповідно до Закону № 2464, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до контролюючого органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ). Форма, за якою подається звітність про нарахування єдиного внеску у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку), встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.
                   Тимчасово, з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, зокрема, фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе (абзац перший п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464).
                   При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався (абзац другий п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464).
                   Відповідно до п.п. 9.7 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» п. 296.3 ст. 296 ПКУ платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, подають до контролюючого органу декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду, крім випадків, передбачених цих пунктом.
                   Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливий порядок оподаткування, у випадку визначення єдиного внеску, подають звітність за звітний період – грудень як декларацію за IV квартал податкового(звітного) року, де розраховують зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та визначають відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному Законом № 2464 для даної категорії.
                   Наказом Міністерства фінансів України від 26.04.2022 № 124 затверджено форму податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні (далі – Декларація), у складі якої формується додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 2), який подається та заповнюється фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи з ставкою 2 відс. доходу, з урахуванням особливостей встановлених п.п. 9.7 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.
                   Податкові декларації за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) подаються протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (п.п. 49.18.1 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).
                    Враховуючи зазначене, фізичні особі – підприємці у разі переходу на загальну систему оподаткування та відмови від використання особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, у випадку визначення єдиного внеску подають до контролюючого органу Додаток 2 у складі Декларації у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду, тобто у строк протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця у якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування.
                   Враховуючи зазначене, у разі переходу на загальну систему оподаткування та відмови від використання особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, фізичній особі – підприємцю, яка скористалася правом не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе, не потрібно подавати Додаток 2 у складі Декларації.
                   Якщо фізична особа – підприємець таким правом не скористалася, то Додаток 2 подається протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця у якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування.
               Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з внесенням змін до пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI підпунктом 3 пункту 6 розділу І Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді