Запит надіслано
ПитанняЧи зобов’язаний СГ подавати податкову декларацію з плати за землю за 2023 рік, якщо до 20.02.2023 декларація не подавалася за земельні ділянки, що розташовані на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих російською федерацією?
ВідповідьКоротка:
         Ні, не зобов’язаний, якщо активні бойові дії (тимчасова окупація) з січня 2023 року ще не завершені, відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 (далі – Перелік територій).
         Обов’язок подання податкової декларації з плати за землю за 2023 рік виникне після дати завершення активних бойових дій або тимчасової окупації, яка визначається відповідно до даних Переліку територій.
         При цьому податкові зобов’язання із земельного податку або орендної плати визначаються за період з 01 числа місяця, що настає за місяцем в якому були завершені активні бойові дії (тимчасова окупація) по 31.12.2023 (включно).
Повна:
         Відповідно до п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (далі – орендна плата).
         Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій (п. 286.2 ст. 286 ПКУ).
         Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов’язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.3 ст. 286 ПКУ).
         Форма податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата), затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.06.2015 № 560 із змінами та доповненнями (далі – Декларація).
         Поряд з цим, абзацами другим – четвертим п.п. 69.14 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що починаючи з 01 січня 2023 року, за земельні ділянки (земельні частки (паї)), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, які включені до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією (далі – Перелік територій), плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) не нараховується та не сплачується за період з першого числа місяця, в якому було визначено щодо відповідних територій дату початку активних бойових дій або тимчасової окупації, до останнього числа місяця, в якому було завершено активні бойові дії або тимчасова окупація на відповідній території.
         Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації визначаються відповідно до даних Переліку територій. Перелік територій визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.
         Перелік територій, затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 із змінами та доповненнями.
         Отже, враховуючи положення п.п. 69.14 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, якщо земельні ділянки розташовані на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих російською федерацією територіях України станом на 01.01.2023 або у січні 2023 року почалася дата початку активних бойових дій (тимчасової окупації) та відповідно до даних Переліку територій активні бойові дії (тимчасова окупація) ще не завершені, то суб’єкт господарювання, який до 20.02.2023 не подав Декларацію за 2023 рік, не подає таку Декларацію за земельні ділянки, що розташовані на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих російською федерацією.
         Обов’язок подання Декларації за 2023 рік виникне у суб’єкта господарювання після дати завершення активних бойових дій або тимчасової окупації, яка визначається відповідно до даних Переліку територій. Декларація за 2023 рік подається протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним місяцем в якому були завершені активні бойові дії (тимчасова окупація), де податкові зобов’язання із земельного податку або орендної плати визначаються за період з 01 числа місяця, що настає за місяцем в якому були завершені активні бойові дії (тимчасова окупація) по 31.12.2023 (включно).

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді