Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2018 Чи має право СГ за письмовим зверненням ознайомитись зі своєю обліковою справою (звітною частиною), яка знаходиться в контролюючому органі за основним та/або неосновним місцем обліку?
ВідповідьДіяла до 01.01.2018
Коротка:
     Згідно з нормами чинного законодавства, суб’єкт господарювання або його представник за письмовим зверненням має право ознайомитися зі своєю обліковою справою (звітною частиною), яка зберігається в контролюючому органі за основним та/або неосновним місцем обліку платника податків.
     Крім того, платники податків (юридичні особи та самозайняті особи) можуть ознайомитися з інформацією, яка міститься щодо них в інформаційних базах даних контролюючих органів через особисту (приватну) частину Електронного кабінету платника, яка зокрема, містить інформацію про подання звітності (перелік звітів, перегляд квитанції, інформація про раніше надіслані звіти).
Повна:
     Відповідно до п. 63.12 ст. 63 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами і доповненнями (далі – ПКУ) інформація, що збирається, використовується та формується контролюючими органами у зв’язку з обліком платників податків, вноситься до інформаційних баз даних.
     Підпунктом 21.1.6 п. 21.1 ст. 21 ПКУ визначено, що обов’язок посадових осіб контролюючого органу не допускати розголошення інформації з обмеженим доступом, що одержується, використовується, зберігається під час реалізації функцій, покладених на контролюючі органи.
     Відповідно до частини першої ст. 16 Закону України від 02 жовтня 1992 року № 2657-XII «Про інформацію» зі змінами та доповненнями податкова інформація – це сукупність відомостей і даних, що створені або отримані суб’єктами інформаційних відносин у процесі поточної діяльності і необхідні для реалізації покладених на контролюючі органи завдань і функцій у порядку, встановленому ПКУ.
     Згідно з п. 1.6 розд. І Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 22.04.2014 № 462) зі змінами та доповненнями (далі – Порядок), стосовно кожного платника податків, взятого на облік в контролюючому органі згідно з цим Порядком, формується облікова справа.
     Звітна частина облікової справи платника податків формується із податкових декларацій (звітів, розрахунків) та інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків та зборів, які подаються платником у період його діяльності.
     Ведення облікових справ платників податків здійснюється з дотриманням правил діловодства. Комплектування документів проводиться у хронологічному чи тематичному порядку або у їх поєднанні. Кожна частина облікової справи повинна мати опис документів. Зберігання окремих документів та облікових справ здійснюється відповідно до Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2012 № 578/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 17.04.2012 за № 571/20884.
     Відповідно до п. 2 частини першої ст. 10 Закону України від 13 січня 2011 року № 2939-VI «Про доступ до публічної інформації» зі змінами і доповненнями (далі – Закон № 2939) кожна особа має право доступу до інформації про неї, яка збирається та зберігається.
     Розпорядники інформації, які володіють інформацією про особу, відповідно до п. 1 частини третьої ст. 10 Закону№ 2939, зобов’язані надавати її безперешкодно і безкоштовно на вимогу осіб, яких вона стосується, крім випадків, передбачених Законом № 2939.
     Згідно з п. 3 частини першої ст. 6 Закону № 2939 різновидом інформації з обмеженим доступом є службова інформація. Вимоги для обмеження доступу до інформації зазначені в частині другій ст. 6 Закону№ 2939.
     Відповідно до ст. 1 Закону України від 02 жовтня 1996 року № 393/96-ВР «Про звернення громадян» із змінами та доповненнями громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, зокрема із заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних та особистих прав і законних інтересів.
     Отже, згідно з нормами чинного законодавства, суб’єкт господарювання або його представник за письмовим зверненням має право ознайомитися зі своєю обліковою справою (звітною частиною), яка зберігається в контролюючому органі за основним та/або неосновним місцем обліку платника податків.
     Крім того, платники податків (юридичні особи та самозайняті особи) можуть ознайомитися з інформацією, яка міститься щодо них в інформаційних базах даних контролюючих органів через особисту (приватну) частину Електронного кабінету платника, яка зокрема, містить інформацію про подання звітності (перелік звітів, перегляд квитанції, інформація про раніше надіслані звіти).
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності змін, внесених абзацами сорок четвертим – п’ятдесят п’ятим п. 14 розділу І Закону України від 21 грудня 2016 року № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді