Запит надіслано
ПитанняДіяло до 04.12.2020 Чи потрібно СГ, який здійснює роздрібну торгівлю виключно винами столовими, вносити до Єдиного державного реєстру місць зберігання відомості про приміщення, в яких такий суб’єкт здійснює зберігання вин столових, в т.ч. якщо місця зберігання розташовані поза місцем здійснення торгівлі?
ВідповідьДіяла до 04.12.2020 Коротка:
     Суб’єкт господарювання, який здійснює роздрібну торгівлю виключно винами столовими, має право здійснювати таку торгівлю без наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, та не вносити до Єдиного державного реєстру місць зберігання відомості про приміщення, в яких такий суб’єкт здійснює зберігання вин столових, в т.ч. якщо місця зберігання розташовані поза місцем здійснення торгівлі.
Повна:
     Відповідно до ст. 1 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» зі змінами і доповненнями (далі – Закон № 481) місце зберігання – місце, яке використовується для зберігання спирту, або приміщення, яке використовується для зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, відомості про місцезнаходження якого внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання.
     Єдиний державний реєстр місць зберігання (далі – Єдиний реєстр) – перелік місць зберігання, який ведеться податковими органами і містить визначені Законом № 481 відомості про місцезнаходження місць зберігання та відомості про заявників.
     Статтею 15 Закону № 481 передбачено, що суб’єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, вносять до Єдиного реєстру тільки ті місця зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, що розташовані за іншою адресою, ніж місце здійснення торгівлі.
     Відповідно до вимог Закону № 481 дія цього Закону не поширюється на роздрібну торгівлю винами столовими, крім випадків, передбачених Законом № 481.
     Згідно з ст. 15 Закону № 481 роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) може здійснюватися суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.
     Отже, роздрібна торгівля столовими винами може здійснюватись суб’єктами господарювання без наявності ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.
     Враховуючи вказане, суб’єкт господарювання, який здійснює роздрібну торгівлю виключно винами столовими, має право здійснювати таку торгівлю без наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, та не вносити до Єдиного реєстру відомості про приміщення, в яких такий суб’єкт здійснює зберігання вин столових, в т.ч. якщо місця зберігання розташовані поза місцем здійснення торгівлі.
Коментар: «Запитання - відповідь переведено до нечинних у зв’язку з розміщенням оновленої редакції відповіді».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді