Запит надіслано
ПитанняДіяло до 28.11.2019 Чи необхідно платнику податків з метою подання податкової звітності укладати Договір про визнання електронних документів (далі – Договір), шляхом надсилання заяви про приєднання до Договору за неосновним місцем обліку не пов’язаним зі зміною місцезнаходження або місцем проживання платника податків?
ВідповідьДіяла до 28.11.2019
Коротка:
     Юридичні особи, самозайняті особи, набувають статусу суб’єкта електронного документообігу (далі – СЕД) з дати укладення договору про визнання електронних документів (далі – Договір), шляхом приєднання до нього на підставі заяви про приєднання до договору про визнання електронних документів (далі – Заява про приєднання до Договору).
     Підписана Заява про приєднання до Договору шифрується з дотриманням вимог до форматів криптографічних повідомлень, затверджених в установленому законодавством порядку, та направляється протягом операційного дня у визначеному форматі (стандарті) засобами телекомунікаційного зв’язку до контролюючого органу за основним місцем обліку автора (юридичної або самозайнятої особи).
     Слід зазначити, що фізичні особи, які не є самозайнятими особами, автоматично вважаються СЕД та мають право подавати електронні документи до контролюючих органів виключно з використанням електронного цифрового підпису.
Повна:
     Відповідно до п. 1 розд. ІІІ Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (далі – Порядок), юридичні особи, самозайняті особи, податкові агенти, контролюючі органи, органи державної влади, органи місцевого самоврядування набувають статусу суб’єкта електронного документообігу (далі – СЕД) з дати укладення договору про визнання електронних документів (далі – Договір), примірну форму якого визначено у додатку 1 до Порядку, шляхом приєднання до нього на підставі заяви про приєднання до договору про визнання електронних документів (далі – Заява про приєднання до Договору) у порядку, визначеному розд. ІІІ Порядку.
     Фізичні особи, які не є самозайнятими особами, автоматично вважаються СЕД та мають право подавати електронні документи до контролюючих органів виключно з використанням електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП).
     Автор створює Заяву про приєднання до Договору в електронному вигляді (п. 2 розд. ІІІ Порядку).
     При цьому абзацом першим п. 2 розд. І Порядку встановлено, що автором, зокрема є юридична особа, самозайнята особа, що створили електронний документ.
     Самозайнята особа – платник податку, який є фізичною особою – підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності (п.п. 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
     Пунктом 4 розд. ІІІ Порядку визначено, що підписувачем Заяви про приєднання до Договору має бути особа, яка згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань є керівником. За наявності електронної печатки на Заяву про приєднання до Договору спочатку накладається ЕЦП, після нього – електронна печатка.
     Згідно з п. 5 розд. ІІІ Порядку підписана Заява про приєднання до Договору шифрується з дотриманням вимог до форматів криптографічних повідомлень, затверджених в установленому законодавством порядку, та направляється протягом операційного дня у визначеному форматі (стандарті) засобами телекомунікаційного зв’язку до контролюючого органу за основним місцем обліку автора.
     Заява про приєднання до Договору приймається до розгляду контролюючим органом (визначеним відповідно до п. 5 розд. ІІІ Порядку) у разі, якщо перша квитанція не містить переліку помилок (п. 7 розд. ІІІ Порядку).
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку з наявністю в Базі знань уніфікованої редакції запитання-відповіді».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді