Запит надіслано
ПитанняДіяло до 07.05.2021 Які особливості подання податкової звітності з податку на прибуток підприємств КУА, корпоративним інвестиційним фондом та пайовим інвестиційним фондом та чи оподатковуються доходи ІСІ, отримані у вигляді процентів, нарахованих за операціями з їх активами?
ВідповідьДіяла до 07.05.2021
Коротка:
     Компанії з управління активами та корпоративні інвестиційні фонди повинні подавати до контролюючого органу Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація).
     Пайові інвестиційні фонди, які не є юридичними особами, Декларацію не подають.
     При цьому, КУА подають до контролюючого органу одну Декларацію, складену на підставі даних бухгалтерського обліку діяльності КУА і пайового інвестиційного фонду, активами якого така компанія управляє.
     Доходи інститутів спільного інвестування (далі – ІСІ) від здійснення операцій з активами ІСІ, в тому числі доходи, отримані у вигляді процентів, нарахованих за операціями з активами, не враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств.
Повна:
     Відповідно до п.п. 14.1.86 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) інститути спільного інвестування (далі – ІСІ) – це інвестиційні фонди та взаємні фонди інвестиційних компаній, корпоративні інвестиційні фонди та пайові інвестиційні фонди, створені відповідно до законодавства.
     Згідно з частиною першою ст. 8 розд. ІІ Закону України від 05 липня 2012 року № 5080-VI «Про інститути спільного інвестування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 5080) корпоративний фонд – юридична особа, яка утворюється у формі акціонерного товариства і провадить виключно діяльність із спільного інвестування.
     Пайовий фонд – сукупність активів, що належать учасникам такого фонду на праві спільної часткової власності, перебувають в управлінні компанії з управління активами та обліковуються нею окремо від результатів її господарської діяльності. Пайовий фонд не є юридичною особою і не може мати посадових осіб (частини перша та третя ст. 41 розд. ІІІ Закону № 5080).
     Компанія з управління активами (далі – КУА) – господарське товариство, створене відповідно до законодавства у формі акціонерного товариства або товариства з обмеженою відповідальністю, яке провадить професійну діяльність з управління активами інституційних інвесторів на підставі ліцензії, що видається Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (далі – Комісія).
     КУА здійснює управління активами інституту спільного інвестування (частина перша ст. 63 розд. VI Закону № 5080).
     Бухгалтерський та податковий облік операцій і результатів діяльності із спільного інвестування, які проводяться КУА через пайовий фонд, здійснюється компанією з управління активами окремо від обліку операцій та результатів її господарської діяльності та обліку операцій і результатів діяльності інших інститутів спільного інвестування, активи яких перебувають в її управлінні (ст. 43 розд. ІІІ Закону № 5080).
     Відповідно до п. 7 розд. II Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 № 73, для складання окремого балансу дані первинних документів про господарські операції філій, представництв, відділень та інших відокремлених підрозділів, виділених підприємством на окремий баланс, а також про господарські операції, які відповідно до законодавства підлягають відображенню в окремому балансі, заносяться до окремих (відкритих для цього відокремленого підрозділу або для відображення господарських операцій з певної діяльності підприємства) регістрів бухгалтерського обліку. За даними окремих регістрів бухгалтерського обліку складаються окремий баланс і відповідні форми фінансової звітності щодо зазначених господарських операцій. Показники окремого балансу і відповідних форм фінансової звітності включаються до балансу і відповідних форм фінансової звітності підприємства.
     З урахуванням викладеного, КУА та корпоративні інвестиційні фонди повинні подавати до контролюючого органу Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 зі змінами та доповненнями (далі – Декларація).
     Пайові інвестиційні фонди, які не є юридичними особами, Декларацію не подають.
     При цьому, КУА подають до контролюючого органу одну Декларацію, складену на підставі даних бухгалтерського обліку діяльності КУА і пайового інвестиційного фонду, активами якого така компанія управляє.
     Відповідно до п.п. 57.1 прим. 1.6 п. 57.1 прим. 1 ст. 57 ПКУ інститути спільного інвестування звільняються від обов’язку сплати авансових внесків з податку на прибуток у разі виплати дивідендів.
     Згідно з п.п. 141.6.1 п. 141.6 ст. 141 ПКУ звільняються від оподаткування кошти спільного інвестування, а саме: кошти, внесені засновниками корпоративного фонду, кошти та інші активи, залучені від учасників інституту спільного інвестування, доходи від здійснення операцій з активами інституту спільного інвестування, доходи, нараховані за активами інституту спільного інвестування, та інші доходи від діяльності інституту спільного інвестування (відсотки за позиками, орендні (лізингові) платежі, роялті тощо).
     Активи інституту спільного інвестування – сформована за рахунок коштів спільного інвестування сукупність майна, корпоративних прав, майнових прав і вимог та інших активів, передбачених законами та нормативно-правовими актами Комісії (частина перша ст. 1 розд. І Закону № 5080).
     Отже, доходи ІСІ від здійснення операцій з активами ІСІ, в тому числі доходи, отримані у вигляді процентів, нарахованих за операціями з активами, не враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з втратою актуальності».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді