Запит надіслано
ПитанняДіяло до 23.05.2020 Чи повинен платник податку з метою оподаткування суми страхових платежів та страхових виплат на користь нерезидента під час укладання договорів страхування або перестрахування ризику безпосередньо із страховиками та перестраховиками-нерезидентами для застосування ставки 0 відс. відповідно до п.п. 141.4.5 п. 141.4 ст. 141 ПКУ підтверджувати рейтинг фінансової надійності (стійкості) та який перелік документів (інформації) при цьому подається до органів ДПС?
ВідповідьДіяла до 23.05.2020
Коротка:
     Рейтинг фінансової надійності (стійкості) перестраховика-нерезидента підтверджується страховиком-резидентом та перестраховим брокером шляхом подання до органів ДПС інформації про рейтинг фінансової надійності (стійкості) перестраховиків-нерезидентів відповідно до вимог законодавства України.
     При поданні податкової декларації з податку на прибуток підприємств рекомендуємо надати доповнення до декларації, передбачене п. 46.4 ст. 46 розд. ІІ Податкового кодексу України, з відповідним поясненням, в якому вказати договори перестрахування з назвою перестраховика-нерезидента та зазначити назву міжнародного рейтингового агентства, дату оприлюднення інформації, повну адресу веб-сторінки чи № бюлетеня.
Повна:
     Відповідно до п.п. 141.4.5 п. 141.4 ст. 141 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) страховики або інші резиденти, які здійснюють страхові платежі (страхові внески, страхові премії) та страхові виплати (страхові відшкодування) у межах договорів страхування або перестрахування ризиків, у тому числі страхування життя на користь нерезидентів, зобов’язані оподатковувати суми, що перераховуються, під час укладання договорів страхування або перестрахування ризику безпосередньо із страховиками та перестраховиками-нерезидентами, рейтинг фінансової надійності (стійкості) яких відповідає вимогам, установленим національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (у тому числі через або за посередництвом перестрахових брокерів, які в порядку, визначеному такою національною комісією, підтверджують, що перестрахування здійснено в перестраховика, рейтинг фінансової надійності (стійкості) якого відповідає вимогам, установленим зазначеною національною комісією), - за ставкою 0 відсотків.
     Вимоги до рейтингів фінансової надійності (стійкості) страховиків та перестраховиків-нерезидентів та порядок їх підтвердження затверджено розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг від 11 липня 2013 року № 2262 із змінами і доповненнями, внесеними розпорядженням Нацкомфінпослуг від 20 серпня 2015 року № 1991 (далі – Вимоги).
     Пунктом 4 Вимог встановлено, що рейтинг фінансової надійності (стійкості) страховика-нерезидента та перестраховика-нерезидента визнається в Україні в разі його оприлюднення в бюлетенях міжнародних рейтингових агентств, зазначених у п. 2 цих Вимог, або розміщення на офіційних веб-сайтах відповідних агентств у Інтернеті.
     Згідно з пп. 6 та 7 Вимог рейтинг фінансової надійності (стійкості) перестраховика-нерезидента підтверджується страховиком-резидентом та перестраховим брокером шляхом подання до органів ДПС інформації про рейтинг фінансової надійності (стійкості) перестраховиків-нерезидентів відповідно до вимог законодавства України.
     Враховуючи викладене, при поданні податкової декларації з податку на прибуток підприємств рекомендуємо надати доповнення до декларації, передбачене п. 46.4 ст. 46 розд. ІІ ПКУ, з відповідним поясненням, в якому вказати договори перестрахування з назвою перестраховика-нерезидента та зазначити назву міжнародного рейтингового агентства, дату оприлюднення інформації, повну адресу веб-сторінки чи № бюлетеня.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з набранням чинності Законом України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді