Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.07.2019 Як змінюються обсяги пального в СЕАРП та в додатку 1 прим. 1 Декларації акцизного податку, якщо такі обсяги відображені в СЕАРП по одному коду, а після зміни кодів УКТ ЗЕД пальне має інший код (або один код після змін відповідає декільком новим)?
ВідповідьДіяла до 01.07.2019 Коротка:
     У разі зміни кодів товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД платник податку може оформити заявку на поповнення (коригування) залишку пального, де зазначаються обсяги пального, які збільшуються та які зменшуються.
     При цьому платник податку при заповненні Додатку 1 прим. 1 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального відповідно до підпункту 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 Кодексу» до декларації акцизного податку відображає рух пального за кожним кодом товару згідно з УКТ ЗЕД.
     Повна:
     Відповідно до п. 1 розд. II Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2016 № 218 (далі - Порядок № 218), акцизна накладна складається при кожній повній або частковій операції з реалізації пального.
     При збільшенні обсягу пального за певним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД з одночасним зменшенням обсягів пального за іншим кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД такий платник податку може оформити заявку на поповнення (коригування) залишку пального, де зазначаються обсяги пального, які збільшуються та які зменшуються.
     При цьому:
     заявка на поповнення (коригування) залишку пального оформлюється на суму різниці сум акцизного податку, розрахованих за відповідними ставками з відповідних обсягів залишку пального, що збільшуються та зменшуються, якщо сума акцизного податку на пальне, обсяг залишків якого збільшується, є більшою, ніж сума акцизного податку на пальне, обсяг залишків якого зменшується у зв’язку зі зміною його фізико-хімічних показників;
     заявка оформлюється з нульовою сумою акцизного податку, якщо:
     суми акцизного податку на таке пальне є рівними;
     сума акцизного податку на пальне, обсяг залишків якого збільшується, є меншою, ніж сума акцизного податку на пальне, обсяг залишків якого зменшується у зв’язку зі зміною його фізико-хімічних показників (п. 2 розд. IV Порядку № 218).
     Разом з цим, п. 27 Порядку електронного адміністрування реалізації пального, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 113 зі змінами і доповненнями (далі – Порядок № 113), передбачено, що ДФС веде автоматичний облік за допомогою СЕАРП у розрізі платників податку, зокрема обсягів пального в розрізі кодів згідно з УКТ ЗЕД, на які платники податку зареєстрували заявки в СЕАРП на поповнення обсягів залишку пального за рахунок сплачених через електронні рахунки коштів до бюджету обсягів залишків пального, на які платники податку мають право зареєструвати акцизні накладні та/або розрахунки коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних у розрізі кодів згідно з УКТ ЗЕД.
     У разі коли у платника податку виникає потреба поповнити обсяги залишків пального в СЕАРП, він має право надіслати ДФС заявку на поповнення обсягів залишку пального, яка реєструється ДФС в СЕАРП, за умови наявності у такого платника сум залишку акцизного податку, перерахованого платником на електронний рахунок, та наявності обсягів залишку пального, що зменшуються згідно із заявкою (п. 33 Порядку № 113).
     Таким чином, у разі зміни кодів товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД платник податку може оформити заявку на поповнення (коригування) залишку пального, де зазначаються обсяги пального, які збільшуються та які зменшуються.
     Відповідно до п. 5 розд. ІV Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 (далі – Порядок № 14), розрахунок суми акцизного податку платниками, які здійснюють реалізацію пального, здійснюється у додатку 1 прим. 1 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального відповідно до підпункту 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 Кодексу» до декларації акцизного податку (далі – Додаток 1 прим. 1).
     Формою Додатку 1 прим. 1 передбачено зазначення залишків пального на початок звітного періоду шляхом перенесення його значення із попередньої звітності.
     При цьому у разі зміни кодів товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД платник податку при заповненні Додатку 1 прим. 1 відображає рух пального за кожним кодом товару згідно з УКТ ЗЕД.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності п. 4 постанови Кабінету Міністрів України від 24 квітня 2019 року № 408 «Деякі питання електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді