Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.07.2019 Чи можуть бути поставлені для реалізації магазинам безмитної торгівлі алкогольні напої та тютюнові вироби, імпортовані в Україну та марковані акцизними марками?
ВідповідьДіяла до 01.07.2019 Коротка:
     Алкогольні напої та тютюнові вироби, імпортовані в Україну та марковані вітчизняними акцизними марками акцизного податку, не можуть бути поставлені для реалізації магазинам безмитної торгівлі.
     Суб’єкт господарювання не може зняти з імпортних алкогольних напоїв та тютюнових виробів марки акцизного податку, якими марковано таку продукцію, та зберігати, транспортувати, продавати на митній території України не марковану в установленому порядку підакцизну продукцію.
Повна:
     Статтею 226 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначений порядок виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів.
     Так, у разі виробництва на митній території України алкогольних напоїв і тютюнових виробів чи ввезення таких товарів на митну територію України платники податку зобов’язані забезпечити їх маркування марками встановленого зразка у такий спосіб, щоб марка акцизного податку розривалася під час відкупорювання (розкривання) товару (п. 226.1 ст. 226 ПКУ).
     Наявність наклеєної в установленому порядку марки акцизного податку встановленого зразка на пляшці (упаковці) алкогольного напою та пачці (упаковці) тютюнового виробу є однією з умов для ввезення на митну територію України і продажу таких товарів споживачам, а також підтвердженням сплати податку та легальності ввезення товарів (п. 226.2 ст. 226 ПКУ).
     Згідно з п. 226.11 ст. 226 ПКУ ввезення на митну територію України, зберігання, транспортування, прийняття на комісію з метою продажу та продаж на митній території України не маркованих в установленому порядку алкогольних напоїв та тютюнових виробів забороняються.
     Виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів здійснюються відповідно до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженого Кабінетом Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1251 (далі – Положення № 1251).
     Норми Положення № 1251 не передбачають можливості зняття та повернення марок акцизного податку з алкогольних напоїв та тютюнових виробів, які марковані марками акцизного податку у встановленому порядку, якщо така продукція є якісною.
     Водночас п. 226.10 ст. 226 ПКУ визначено, що не підлягають маркуванню марками акцизного податку:
     алкогольні напої і тютюнові вироби, які ввозяться в Україну і розміщуються у митному режимі магазину безмитної торгівлі;
     алкогольні напої і тютюнові вироби, які постачаються для реалізації магазинам безмитної торгівлі безпосередньо вітчизняними виробниками такої продукції за прямими договорами, укладеними між вітчизняними виробниками алкогольних напоїв і тютюнових виробів і власниками магазинів безмитної торгівлі. При цьому переміщення алкогольних напоїв і тютюнових виробів, що спрямовуються виробниками до магазинів безмитної торгівлі, здійснюється під митним контролем із застосуванням заходів гарантування доставки.
     З урахуванням викладеного:
     алкогольні напої та тютюнові вироби, імпортовані в Україну та марковані вітчизняними акцизними марками акцизного податку, не можуть бути поставлені для реалізації магазинам безмитної торгівлі;
     суб’єкт господарювання не може зняти з імпортних алкогольних напоїв та тютюнових виробів марки акцизного податку, якими марковано таку продукцію, та зберігати, транспортувати, продавати на митній території України не марковану в установленому порядку підакцизну продукцію.
     У разі виявлення фактів зберігання, транспортування та продажу на митній території України алкогольних напоїв і тютюнових виробів без наявності марок акцизного податку встановленого зразка, контролюючі органи, зазначені у п. 228.2 ст. 228.2 ПКУ, вилучають такі товари з вільного обігу та подають відповідні матеріали до суду для винесення постанови про їх вилучення в дохід держави (конфіскацію) (абзац перший п. 228.3 ст. 228 ПКУ).
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку із набранням чинності Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді