Запит надіслано
ПитанняДіяло до 24.11.2020 Яким чином здійснюються розрахунки при закупівлі у населення металобрухту спеціалізованими підприємствами?
ВідповідьДіяла до 24.11.2020
Коротка:
     Операція з оплати закупленого у населення металобрухту, яка здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про металобрухт», через каси спеціалізованих підприємств (їх приймальних пунктів) та спеціалізованих металургійних переробних підприємств чи через каси в банках готівкою або шляхом поштових переказів, не підпадає під визначення «розрахункова операція».
     При проведенні розрахунків у касах спеціалізованих підприємств (їх приймальних пунктів) та спеціалізованих металургійних переробних підприємств слід дотримуватись вимог Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.
Повна:
     Закон України від 05 травня 1999 року № 619-XIV «Про металобрухт» із змінами і доповненнями (далі – Закон № 619) регулює відносини, що виникають у процесі здійснення операцій з металобрухтом.
     Відповідно до ст. 4 Закону № 619 операції з металобрухтом здійснюються лише спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами, а також їх приймальними пунктами.
     Діяльність, пов’язана із заготівлею, переробкою брухту чорних та кольорових металів і його металургійною переробкою, провадиться в порядку, встановленому законодавством.
     Згідно із ст. 6 Закону № 619 оплата закупленого у населення металобрухту здійснюється через каси спеціалізованих підприємств (їх приймальних пунктів) та спеціалізованих металургійних переробних підприємств чи через каси в банках готівкою або шляхом поштових переказів за рахунок суб’єкта господарювання, який здійснює купівлю металобрухту. Забороняється проведення готівкових розрахунків при здійсненні операцій з промисловим металобрухтом.
     Статтею 2 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами і доповненнями (далі – Закон № 265) визначено, що розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.
     Тобто, операція з оплати закупленого у населення металобрухту, яка здійснюється відповідно до вимог Закону № 619, через каси спеціалізованих та спеціалізованих металургійних переробних підприємств чи через каси в банках готівкою або шляхом поштових переказів, не підпадає під визначення «розрахункова операція».
     При проведенні розрахунків у касах спеціалізованих підприємств (їх приймальних пунктів) та спеціалізованих металургійних переробних підприємств слід дотримуватись вимог Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року №148 із змінами та доповненнями.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 05.08.2020 № 477 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 08 жовтня 2012 року № 1057»».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді