Запит надіслано
ПитанняДіяло до 23.05.2020 Чи необхідно платникам плати за землю отримувати новий витяг про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки та уточнювати показники податкових зобов’язань з плати за землю за ІІ півріччя 2018 року із застосуванням коефіцієнта, встановленого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 27.03.2018 № 162 «Про внесення зміни до Порядку нормативної оцінки земель населених пунктів»?
ВідповідьДіяла до 23.05.2020
Коротка:
     Податкові зобов’язання з плати за землю (далі – Плата) обчислюються відповідно до витягу про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки (далі – Оцінка), що виконана та затверджена у порядку визначеному Законом України «Про оцінку землі» (далі – Закон), із застосуванням до неї кумулятивної величини коефіцієнта індексації, розрахованої залежно від дати затвердження такої Оцінки.
     Разом з цим, у разі наявності у відомостях Державного земельного кадастру про земельну ділянку ознак, що вказані у Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25.11.2016 № 489, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.12.2016 за № 1647/29777, платнику Плати доцільно, керуючись ст. 15 Закону, звернутися до органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням такої ділянки щодо виконання робіт із землеустрою та Оцінки з метою внесення відповідних відомостей до Кадастру.
Повна:
     Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 27.03.2018 № 162 «Про внесення змін до Порядку нормативної оцінки земель населених пунктів» внесені зміни у примітку до додатка 1 до Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25.11.2016 № 489, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.12.2016 за № 1647/29777, щодо величин коефіцієнтів, які характеризують функціональне використання земельних ділянок, у випадках, коли інформація про вид цільового призначення ділянки не внесена до відомостей Державного земельного кадастру (далі – Кадастр) або інформація про таку ділянку відсутня у відомостях Кадастру.
     Відомості про цільове призначення земельної ділянки – використання земельної ділянки за призначенням, що вносяться до Кадастру на підставі документації із землеустрою у встановленому законодавством порядку (ст. 1 Закон України «Про землеустрій»), використовуються для визначення коефіцієнта функціонального використання земельної ділянки – множника при обчисленні розміру нормативної грошової оцінки земельної ділянки (п. 3 Порядку, далі – Оцінка) під час виконання робіт з такої Оцінки.
     Порядок обчислення плати за землю (далі – Плата) передбачає, що для визначення бази оподаткування Платою платник при поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника Плати) разом з нею подає довідку (витяг) про розмір Оцінки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової Оцінки (п. 286.2 ст. 286 Податкового кодексу України).
     Підстави та порядок виконання Оцінки, а також набрання чинності результатів такої Оцінки, після затвердження рішенням органів місцевого самоврядування технічної документації з Оцінки (далі – Документація), визначені ст. 15, 18, 23 Закону України «Про оцінку землі» (далі – Закон).
     Періодичність виконання Оцінки, що визначена ст. 18 Закону, регламентує також строк дії Документації (п. 24 Порядку проведення загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 № 105), який, зокрема, для земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів незалежно від їх цільового призначення, становить 5 - 7 років.
     З огляду на викладене податкові зобов’язання з Плати обчислюються відповідно до витягу про Оцінку, що виконана та затверджена у порядку визначеному Законом, із застосуванням до неї кумулятивної величини коефіцієнта індексації, розрахованої залежно від дати затвердження такої Оцінки.
     Разом з цим, у разі наявності у відомостях Кадастру про земельну ділянку ознак, що вказані у Порядку, платнику Плати доцільно, керуючись ст. 15 Закону, звернутися до органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням такої ділянки щодо виконання робіт із землеустрою та Оцінки з метою внесення відповідних відомостей до Кадастру.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з набранням чинності Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді