Запит надіслано
ПитанняДіяло до 27.07.2024 Чи може СГ, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі, реалізовувати алкогольні напої та/або тютюнові вироби іншому СГ, який також має ліцензію на право роздрібної торгівлі, і така реалізація оформляється лише фіскальним чеком?
ВідповідьДіяла до 27.07.2024 Коротка:
              Суб’єкт господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі, має право реалізовувати алкогольні напої або тютюнові вироби лише громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання. Разом з товаром споживачеві в обов’язковому порядку видається фіскальний чек на повну суму проведеної операції, який засвідчує факт купівлі товару.
              У разі якщо суб’єкт господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, придбав у суб’єкта господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі, алкогольні напої чи тютюнові вироби, то такі алкогольні напої чи тютюнові вироби повинні бути використані таким суб’єктом господарювання особисто і не підлягають подальшій реалізації.
Повна:
              Відповідно до ст. 1 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 481) зі змінами та доповненнями оптова торгівля визначена як діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації суб’єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам господарювання.
              Діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання (у тому числі іноземних суб’єктах господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування, визначається як роздрібна торгівля.
              Згідно зі ст. 15 Закону № 481 оптова торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами здійснюється за наявності у суб’єктів господарювання всіх форм власності ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами.
              Роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин, а для малих виробників виноробної продукції алкогольних напоїв без додавання спирту: вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових) або тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.
              Згідно з п. 22 Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 року № 833 зі змінами та доповненнями, розрахунки за продані товари та надані послуги можуть здійснюватися готівкою та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) відповідно до законодавства. Разом з товаром споживачеві в обов’язковому порядку видається розрахунковий документ установленої форми на повну суму проведеної операції, який засвідчує факт купівлі товару та/або надання послуги.
              Враховуючи зазначене, суб’єкт господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі, має право реалізовувати алкогольні напої або тютюнові вироби лише громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання. Разом з товаром споживачеві в обов’язковому порядку видається фіскальний чек на повну суму проведеної операції, який засвідчує факт купівлі товару.
              У разі якщо суб’єкт господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, придбав у суб’єкта господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями чи тютюновими виробами, то такі алкогольні напої чи тютюнові вироби повинні бути використані таким суб’єктом господарювання особисто і не підлягають подальшій реалізації.
              Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з набранням чинності окремими нормами Закону України від 18 червня 2024 року № 3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді