Запит надіслано
ПитанняЧи підлягають обліку в контролюючих органах договори про спільну діяльність між: ЮО та ФОП; ЮО та ФО, яка не є підприємцем; ФОП?
ВідповідьКоротка:
     Договори про спільну діяльність між юридичними особами та/або фізичними особами – підприємцями обліковуються в контролюючих органах за умови, що на такі договори поширюються особливості податкового обліку та оподаткування діяльності за такими договорами, визначені положеннями Податкового кодексу України і уповноважена особа за такими договорами зареєстрована платником податку на додану варстість або платником акцизного податку.
     Водночас, у контролюючих органах не обліковуються договори про спільну діяльність, на які не поширюються особливості податкового обліку та оподаткування спільної діяльності, визначені Податковим кодексом України. Кожен учасник таких договорів перебуває на обліку у контролюючих органах та виконує обов’язки платника податків самостійно.
Повна:
     Згідно з п. 64.6 ст. 64 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) на обліку у контролюючих органах повинні перебувати, зокрема, договори про спільну діяльність на території України без створення юридичних осіб, на які поширюються особливості податкового обліку та оподаткування діяльності за такими договорами, визначені ПКУ.
     У контролюючих органах не обліковуються договори про спільну діяльність, на які не поширюються особливості податкового обліку та оподаткування спільної діяльності, визначені ПКУ. Кожен учасник таких договорів перебуває на обліку у контролюючих органах та виконує обов’язки платника податків самостійно.
     Взяття на облік договору про спільну діяльність здійснюється шляхом додаткового взяття на облік як платника податків уповноваженої особи.
     Особливості оподаткування для договорів про спільну діяльність встановлені ПКУ стосовно податку на додану вартість (далі – ПДВ) та акцизного податку.
     Відповідно до п.п. 14.1.139 п. 14.1 ст. 14, п. 180.1 ст. 180 та п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 ПКУ для цілей оподаткування:
     платником ПДВ є, зокрема:
     - будь-яка особа, яка провадить або планує провадити господарську діяльність і реєструється за своїм добровільним рішенням як платник ПДВ у порядку, визначеному ст. 183 ПКУ;
     - особа, яка веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без утворення юридичної особи;
     платником акцизного податку є, зокрема, особа (у тому числі юридична особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без створення юридичної особи), постійне представництво, які реалізують пальне або спирт етиловий.
     При цьому для цілей оподаткування дві чи більше особи, які здійснюють спільну діяльність без утворення юридичної особи, вважаються окремою особою у межах такої діяльності.
     Пунктом 3.6 розд. ІІІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 1588), встановлено, що підставою для взяття на облік договору про спільну діяльність є прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію платником ПДВ або платником акцизного податку уповноваженої особи та отримання документів, визначених п. 4.6 розд. IV Порядку № 1588.
     Згідно з п. 4.6 розд. IV Порядку № 1588, для взяття на облік договору про спільну діяльність уповноважена особа подає до контролюючого органу за своїм основним місцем обліку одночасно із реєстраційною заявою платника ПДВ або заявою про реєстрацію платника акцизного податку – заяву (для юридичних осіб та відокремлених підрозділів) за формою № 1-ОПП та копію договору (контракту) про спільну діяльність.
     Таким чином, договори про спільну діяльність між юридичними особами та/або фізичними особами – підприємцями обліковуються в контролюючих органах за умови, що на такі договори поширюються особливості податкового обліку та оподаткування діяльності за такими договорами, визначені положеннями ПКУ і уповноважена особа за такими договорами зареєстрована платником

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді