Запит надіслано
ПитанняЗа якою ставкою ПДВ оподатковуються операції з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання), які надаються туристичним оператором (посередником)?
ВідповідьКоротка:
     Ставка податку у розмірі 7 % застосовується до операцій з постачання послуг з тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010). Застосування вказаної ставки податку іншими суб’єктами господарювання не передбачено.
     В той же час кожен конкретний випадок податкових взаємовідносин має розглядатися з урахуванням договірних умов, обставин здійснення відповідних господарських операцій та первинних документів, оформленням яких вони супроводжувались. Тому для отримання відповіді щодо застосування ставки податку за операціями з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання) у кожному конкретному випадку платникам податку доцільно звертатися до контролюючих органів для отримання індивідуальної податкової консультації відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України з детальним описом здійснюваних операцій.
Повна:
     Відповідно до п.п. «в» п. 193.1 ст. 193 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) ставка ПДВ в розмірі 7 відс. встановлюється на операції, зокрема, на операції з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010).
     Водночас, порядок оподаткування туроператорської та турагентської діяльності визначено ст. 207 ПКУ.
     Пунктом 207.1 ст. 207 ПКУ встановлено особливості оподаткування туристичного продукту (туристичної послуги), що надаються туристичним оператором та туристичним агентом відповідно до законодавства. Туристичний продукт, як комплекс туристичних послуг, з метою оподаткування розглядається як єдина послуга.     
     База оподаткування при здійсненні туроператорської та турагентської діяльності визначається відповідно до пп. 207.2 - 207.5 ст. 207 ПКУ.
     Згідно з п. 207.7 ст. 207 ПКУ до бази оподаткування, визначеної згідно з пп. 207.2 - 207.5 ст. 207 ПКУ застосовується ставка податку, визначена у п.п. «а» п. 193.1 ст. 193 ПКУ (20 відс.).
     Статтею 1 Закону України від 15 вересня 1995 року № 324/95-ВР «Про туризм» із змінами і доповненнями (далі – Закон № 324) визначено, що готель це підприємство будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, що складається з шести і більше номерів та надає готельні послуги з тимчасового проживання з обов’язковим обслуговуванням;
     аналогічні засоби розміщення – підприємства будь-якої організаційно-правової форми власності, що складаються з номерів і надають обмежені готельні послуги, включно з щоденним заправлянням ліжок, прибиранням кімнат та санвузлів.
     Туристичні оператори (далі – туроператори) – юридичні особи, створені згідно із законодавством України, для яких виключною діяльністю є організація та забезпечення створення туристичного продукту, реалізація та надання туристичних послуг, а також посередницька діяльність із надання характерних та супутніх послуг і які в установленому порядку отримали ліцензію на туроператорську діяльність (ст. 5 Закону № 324).     
     Туристичний продукт – попередньо розроблений комплекс туристичних послуг, який поєднує не менше ніж дві такі послуги, що реалізується або пропонується для реалізації за визначеною ціною, до складу якого входять послуги перевезення, послуги розміщення та інші туристичні послуги, не пов’язані з перевезенням і розміщенням (послуги з організації відвідувань об’єктів культури, відпочинку та розваг, реалізації сувенірної продукції тощо) (ст. 1 Закону № 324).
     Отже, ставка податку у розмірі 7 % застосовується до операцій з постачання послуг з тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010). Застосування вказаної ставки податку іншими суб’єктами господарювання не передбачено.
     В той же час кожен конкретний випадок податкових взаємовідносин має розглядатися з урахуванням договірних умов, обставин здійснення відповідних господарських операцій та первинних документів, оформленням яких вони супроводжувались. Тому для отримання роз’яснень щодо застосування ставки податку за операціями з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання) у кожному конкретному випадку платникам податку доцільно звертатися до контролюючих органів для отримання індивідуальної податкової консультації відповідно до ст. 52 ПКУ з детальним описом здійснюваних операцій.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді