Запит надіслано
ПитанняЯкий код за КАТОТТГ зазначається в заголовній частині та в графі 3 розд. І додатків 1 та 2 до податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?
ВідповідьКоротка:
         В заголовній частині додатків 1 та 2 до податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у рядку «Код за КАТОТТГ території територіальної громади» зазначається код за КАТОТТГ території територіальної громади, повноваження якої розповсюджуються на адміністративно-територіальні одиниці, на території яких розташовано об’єкти нерухомого майна.
          У графі 3 «Код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної громади» розд. І «Розрахунок податкового зобов’язання» додатків 1 та 2 зазначається код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці, на території якої розташовано об’єкти нерухомості.
    
         Детальніше в повній відповіді.
Повна:
         Форма податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 № 408 із змінами та доповненнями, передбачає заповнення додатка 1 (для об’єктів житлової нерухомості) та додатка 2 (для об’єктів нежитлової нерухомості), які є її невід’ємною частиною.
         Відповідно до примітки 3 інформації до додатків 1 та 2 у рядку «Код за КАТОТТГ території територіальної громади» заголовної частини зазначається код за КАТОТТГ території територіальної громади, повноваження якої розповсюджуються на адміністративно-територіальні одиниці, на територіях яких розташовано об’єкти нерухомого майна. КАТОТТГ – Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі – Кодифікатор) затверджений наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 № 290 (у редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 12.01.2021 № 3) (далі – Наказ № 290). За кожним таким кодом КАТОТТГ складається окремий додаток.
         У графі 3 «Код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці за місцем розташування об’єкта(ів) нерухомості» розд. І «Розрахунок податкового зобов’язання» зазначається код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці, на території якої розташовано об’єкти нерухомості (примітка 5 інформації до додатків 1 та 2).
         Наприклад, об’єкти нерухомості розташовані на території села Підгородне, яке входить до складу Бердичівської територіальної громади Житомирської області.
         Отже, для заповнення коду за КАТОТТГ в заголовній частині додатків 1 та 2 в Кодифікаторі по пошуку у колонці «Назва об’єкта» по назві територіальної громади «Бердичівська» визначаємо код цієї територіальної громади, який значиться у колонці «Третій рівень», а саме UA18020030000035625 (при цьому у колонці «Категорія об’єкта» має значиться «Н» - територія територіальних громад).
         Для заповнення коду за КАТОТТГ в графі 3 розд. І додатків 1 та 2 в Кодифікаторі по пошуку у колонці «Третій рівень» по коду UA18020030000035625 знаходимо перелік всіх адміністративно-територіальних одиниць на території Бердичівської територіальної громади, і у колонці «Назва об’єкта» знаходимо назву «Підгородне» та у колонці «Четвертий рівень» визначаємо код села Підгородне, а саме UA18020030020042194.
         Тобто використовуються «Третій рівень» (території територіальних громад в областях, територіальні громади Автономної Республіки Крим) та «Четвертий рівень» (міста, селища міського типу, села, селища (населені пункти)) Кодифікатора.
         Є особливості визначення кодів за КАТОТТГ територіальних громад у м. Києві та м. Кривий Ріг, де у заголовній частині та в графі 3 розд. І додатків 1 та 2 зазначаються коди районів цих міст, які містяться у колонці «Додатковий рівень» (райони в містах (в тому числі, в містах, що мають спеціальний статус)).
         Увага! По всіх інших містах з районним поділом колонка «Додатковий рівень» не застосовується.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді