Запит надіслано
ПитанняЧи має право платник податків за письмовим зверненням отримати оригінал (копію) документа (ППР, податкової вимоги, акта камеральної перевірки, листа, іншого документа), який був надісланий йому у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ, та вважається належним чином врученими?
ВідповідьКоротка:
              Так, має право отримати:
              оригінал документа, якщо платнику податків надіслано контролюючим органом такий документ в електронній формі;
              копію документа, якщо платнику податків надіслано контролюючим органом документ рекомендованим листом з повідомленням про вручення (у т. ч., якщо документ не був вручений та поштовою службою в повідомленні про вручення зазначено причини невручення) або вручено його особисто платнику податків (його представнику).
Повна:
              Відповідно до п. 42.1 ст. 42 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ) податкові повідомлення – рішення (далі – ППР), податкові вимоги або інші документи з питань адміністрування податків, зборів, платежів, податкового контролю, у тому числі з питань проведення перевірок, звірок, адресовані контролюючим органом платнику податків, повинні бути складені у письмовій формі, відповідним чином підписані та у випадках, передбачених законодавством, завірені печаткою такого контролюючого органу, і відображатися в електронному кабінеті.
              ППР надсилається (вручається) платнику податків у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ (п. 58.3 ст. 58 ПКУ).
              У разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) ППР (абзац перший п. 59.1 ст. 59 ПКУ).
              За результатами камеральної перевірки у разі встановлення порушень складається акт у двох примірниках, який підписується посадовими особами такого органу, які проводили перевірку, і після реєстрації у контролюючому органі вручається або надсилається для підписання протягом трьох робочих днів платнику податків у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ (п. 86.2 ст. 86 ПКУ).
              Документи вважаються належним чином врученими, якщо вони надіслані у порядку, визначеному п. 42.4 ст. 42 ПКУ, надіслані за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручені платнику податків (його представнику) (п. 42.2 ст. 42 ПКУ).
              Згідно з абзацами першим – третім п. 42.4 ст. 42 ПКУ платники податків, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті, можуть здійснювати листування з контролюючими органами засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-ІV «Про електронні документи та електронний документообіг» (далі – Закон № 851) та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» (далі – Закон № 2155). Для осіб, які є фінансовими агентами, листування з контролюючим органом в електронній формі є обов’язковим у випадках, визначених ПКУ.
              Листування контролюючих органів з платниками податків, зазначеними в абзаці першому п. 42.4 ст. 42 ПКУ, які подали заяву про бажання отримувати документ через електронний кабінет, а також з фінансовими агентами у випадках, визначених ПКУ, здійснюється засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог Закону № 851 та Закону № 2155 шляхом надіслання документа в електронний кабінет з одночасним надісланням платнику податків на його електронну адресу (адреси) інформації про вид документа, дату та час його надіслання в електронний кабінет.
              Документ, надісланий контролюючим органом в електронний кабінет, вважається врученим платнику податків або фінансовому агенту, якщо він сформований з дотриманням вимог Закону № 851 та Закону№ 2155 та є доступним в електронному кабінеті.
              Зокрема, відповідно абзацу сьомого п.п. 69.2 прим. 2 п. 69 підр. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ документ, надісланий контролюючим органом до електронного кабінету, вважається врученим платнику податків, якщо він сформований з дотриманням вимог Закону № 851 та Закону№ 2155.
              Пунктом 42.5 ст. 42 ПКУ визначено, що у разі якщо платник податків не подав заяву про бажання отримувати документ через електронний кабінет, листування з платником податків здійснюється шляхом надіслання за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручаються платнику податків (його представнику).
              У разі якщо пошта не може вручити платнику податків документ у зв’язку з відсутністю за місцезнаходженням посадових осіб платника податків, їхньою відмовою прийняти документ, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, документ вважається врученим платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причини невручення.
              На вимогу платника податків, який отримав документ в електронній формі, контролюючий орган надає такому платнику податків відповідний документ у паперовій формі протягом трьох робочих днів з дня надходження відповідної вимоги (у паперовій або електронній формі) платника податків.
              Відповідно до п. 2 частини першої ст. 10 Закону України від 13 січня 2011 року № 2939-VІ «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закон № 2939) кожна особа має право на доступ до інформації про неї, яка збирається та зберігається.
              Розпорядники інформації, які володіють інформацією про особу, зобов’язані, зокрема, надавати її безперешкодно і безкоштовно на вимогу осіб, яких вона стосується, крім випадків, передбачених законом (п. 1 частини третьої ст. 10 Закону № 2939).
              Отже, платник податків, якому був надісланий документ (ППР, податкова вимога, акта камеральної перевірки, лист, інший документ) у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ, та який вважається належним чином врученим має право отримати:
              оригінал документа, якщо платнику податків надіслано контролюючим органом такий документ в електронній формі;
              копію документа, якщо платнику податків надіслано контролюючим органом документ рекомендованим листом з повідомленням про вручення (у т. ч., якщо документ не був вручений та поштовою службою в повідомленні про вручення зазначено причини невручення) або вручено його особисто платнику податків (його представнику).

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді