Запит надіслано
ПитанняЧи є платником рентної плати за спеціальне використання води СГ, який з власної свердловини здійснює забір та використання води в об’ємі до 5 куб. м. на добу (без отримання дозволу на спеціальне водокористування)?
ВідповідьКоротка:
         Суб’єкт господарювання, який здійснює забір (видобуває) з підземного водного простору, у тому числі засобами власної свердловини, обсяги води менше 5 кубічних метрів на добу, не здійснює спеціальне водокористування.
    
     Детальніше у повній відповіді.
Повна:
         Відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ) платниками рентної плати за спеціальне використання води є, зокрема первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів.
         Об’єктом оподаткування рентною платою за спеціальне використання води є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі (п. 255.3 ст. 255 ПКУ).
         Спеціальне водокористування – це забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів (частина перша ст. 48 Водного кодексу України від 06 червня 1995 року № 213/95-ВР зі змінами і доповненнями (далі – ВКУ)).
         Не належать до спеціального водокористування, зокрема забір та/або використання води в об’ємі до 5 кубічних метрів на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв та фасованої питної води (абзац дванадцятий частини третьої ст. 48 ВКУ).
         Таким чином, суб’єкт господарювання, який здійснює забір (видобуває) з підземного водного простору, у тому числі засобами власної свердловини, обсяги води менше 5 кубічних метрів на добу, не здійснює спеціальне водокористування.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді