Запит надіслано
ПитанняЧи є платником рентної плати за спеціальне використання води та чи подає податкову декларацію з рентної плати ФО – отримувач дозволу на спеціальне водокористування, яка не є СГ?
ВідповідьКоротка:
                   Ні, не є платником рентної плати за спеціальне використання води.
                   Водночас, у разі видобування підземних вод фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання та отримала дозвіл на спеціальне водокористування, є платником рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин та повинна подавати податкову декларацію з рентної плати разом з додатком 1 до контролюючого органу за місцезнаходженням ділянки надр, з якої видобуті корисні копалини (підземні води).
Повна:
                   Згідно з частиною першою ст. 49 Водного кодексу України від 06 червня 1995 року № 213/95-ВР (далі – ВКУ) спеціальне водокористування є платним та здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування.
                   Для одержання дозволу на спеціальне водокористування юридична або фізична особа, фізична особа – підприємець звертається до органів, зазначених у частині другій ст. 49 ВКУ, із заявою, до якої додаються відповідні документи (частина шоста ст. 49 ВКУ).
                    Статтею 251 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ) визначено склад рентної плати.
                   Згідно з п. 251.1ст. 251 ПКУ рентна плата складається, зокрема, з:
                   - рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (п.п. 251.1.1 п. 251.1 ст. 251 ПКУ);
                   - рентної плати за спеціальне використання води (п.п. 251.1.4 п. 251.1 ст. 251 ПКУ).
                   Відповідно до п.п. 252.1.4 п. 252.1 ст. 252 ПКУ платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є землевласники та землекористувачі, крім суб’єктів підприємництва, які відповідно до законодавства відносяться до фермерських господарств, що провадять господарську діяльність з видобування підземних вод на підставі дозволів на спеціальне водокористування.
                   Пунктом 255.1 ст. 255 ПКУ встановлено, що платниками рентної плати за спеціальне використання води є:
                   первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів;
                   суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.
                   Базовий податковий (звітний) період для рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин та спеціальне використання води відповідно до п. 257.1 ст. 257 ПК дорівнює календарному кварталу.
                   Платник рентної плати до закінчення визначеного розд. II ПКУ граничного строку подання податкових декларацій за податковий (звітний) період, визначений ст. 257 ПКУ, подає до відповідного контролюючого органу за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, податкову декларацію, яка містить, зокрема додатки:
                   з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин – за місцезнаходженням ділянки надр, з якої видобуті корисні копалини, у разі розміщення такої ділянки надр у межах території України (п.п. 257.3.1 п. 257.3 ст. 257 ПКУ);
                   з рентної плати за спеціальне використання води – за місцем податкової реєстрації (п.п. 257.3.4 п. 257.3 ст. 257 ПКУ).
                   Форма податкової декларації з рентної плати затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719 (далі – Декларація).
                   Невід’ємною частиною Декларації є додатки. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування. Зокрема:
                   розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин здійснюється у додатку 1 до Декларації (далі – Додаток 1);
                   розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води здійснюється у додатку 5 до Декларації (далі – Додаток 5).
                   Враховуючи положення п. 255.1 ст. 255 ПКУ фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання та отримала дозвіл на спеціальне водокористування не є платником рентної плати за спеціальне використання води та не подає Додаток 5 до Декларації.
                   Водночас, така особа у разі видобування підземних вод відповідно до п.п. 252.1.4 п. 252.1 ст. 252 ПКУ є платником рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин та подає Декларацію разом з Додатком 1 до контролюючого органу за місцезнаходженням ділянки надр, з якої видобуті корисні копалини (підземні води).

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді