Запит надіслано
ПитанняЯк ФО – контролюючій особі, якою прийнято рішення щодо подання Звіту про КІК за 2022 рік одночасно з поданням декларації про майновий стан і доходи (далі - Декларація) за 2023 рік, при поданні уточнюючої Декларації виправити помилку у додатку КІК з показниками за звітний період 2022 року, яка в полі «звітний (податковий) період» вказала «2023» замість «2022»?
ВідповідьКоротка:
         Слід зазначати в полі додатку КІК «звітний (податковий) період» – 2022 рік, а в полі «звітний (податковий) період, що уточнюється» зазначається 2023 рік.
Повна:
         Порядок заповнення декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», п. 2 розд. ІІІ якого передбачено, що у рядку 2 Декларації вказується арабськими цифрами звітний (податковий) період (календарний рік), а у разі виправлення самостійно виявлених помилок у раніше поданій Декларації вказується також звітний (податковий) період, що уточнюється. Для Декларації з типом «уточнююча» звітний (податковий) період та звітний (податковий) період, що уточнюється, заповнюються однаково.
         Тобто, при поданні уточнюючої Декларації за 2023 рік в полі Декларації «звітний (податковий) період» та «звітний (податковий) період, що уточнюється» зазначається 2023 рік.
         Водночас, оскільки відповідно до п. 54 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI контролюючі особи мають право подати звіт про контрольовані іноземні компанії за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної Декларації за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних Декларацій за 2023 рік, то при поданні уточнюючої Декларації за 2023 рік (у зв’язку виправленням помилки у розділі «звітний (податковий) період» у додатку КІК до Декларації) слід зазначати в полі додатку КІК «звітний (податковий) період» – 2022 рік, а в полі «звітний (податковий) період, що уточнюється» зазначається 2023 рік.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді