Запит надіслано
ПитанняЧи виникають податкові наслідки у ФОП не платника ПДВ при отриманні електронних послуг від особи-нерезидента, яка не зареєстрована платником ПДВ на митній території України?
ВідповідьКоротка:
                                            Якщо ФОП (не платник ПДВ) придбав у іноземної компанії, яка не зареєстрована платником ПДВ, електронну послугу, місце постачання якої визначається на митній території України, то він зобов’язаний нарахувати та сплатити ПДВ за такою операцією відповідно до ст. 208 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), незалежно від того, з якої причини іноземна компанія не зареєстрована платником ПДВ в Україні, в тому числі якщо обсяг її доходів менше 1 млн. гривень.
                                            Здійснення особою - нерезидентом операцій з постачання на митній території України електронних послуг фізичним особам, у тому числі ФОП, не зареєстрованим як платники ПДВ, без реєстрації такої особи - нерезидента як платника ПДВ відповідно до ст. 208 прим. 1 ПКУ тягне за собою накладення штрафу на таку особу - нерезидента (п. 117.5 ст. 117 ПКУ).
Повна:
                                            Особливості оподаткування ПДВ операцій з постачання електронних послуг нерезидентами фізичним особам (у тому числі фізичним особам - підприємцям) на митній території України встановлено ст.ст. 208 та 208 прим. 1 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ).
                                            Статтею 208 ПКУ встановлено правила оподаткування у разі постачання особою-нерезидентом послуг, у тому числі електронних послуг, місце надання яких розташоване на митній території України, особі, яку зареєстровано як платник податку, чи будь-якій іншій особі-резиденту – суб’єкту господарювання, чи постійному представництву нерезидента в Україні.
                                            Правила ст. 208 ПКУ не застосовуються у разі постачання електронних послуг особою-нерезидентом, яку зареєстровано як платника податку відповідно до п. 208 прим. 1.2 ст. 208 прим. 1 ПКУ, фізичній особі - підприємцю, яку не зареєстровано як платника податку (абзац другий п. 208.1 ст. 208 ПКУ).
                                            Правила оподаткування електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, у разі постачання таких послуг фізичній особі, у тому числі фізичній особі - підприємцю, яку не зареєстровано як платника ПДВ, особою - нерезидентом, яка визначена п.п. «д» п.п. 14.1.139 п. 14.1 ст. 14 ПКУ і яку зареєстровано як платника ПДВ відповідно до п. 208 прим. 1.2 ст. 208 прим. 1 ПКУ встановлено ст. 208 прим. 1 ПКУ.
                                            Особою для цілей оподаткування ПДВ є особа - нерезидент, яка не має постійного представництва та постачає на митній території України фізичним особам, у тому числі фізичним особам - підприємцям, не зареєстрованим платниками ПДВ, електронні послуги (п.п. «д» п.п. 14.1.139 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
                                            Таким чином, якщо послуги, які надаються ФОПу особою - нерезидентом відповідно до умов договору та норм ПКУ класифікуються як електронні послуги, та місце постачання таких послуг визначається на митній території України, то такі послуги є об’єктом оподаткування ПДВ, а нарахування та сплата ПДВ за такою операцією здійснюється в залежності від статусу ФОПа (зареєстрований чи не зареєстрований платником ПДВ).
                                            Отже, якщо ФОП (не платник ПДВ) придбав у іноземної компанії, яка не зареєстрована платником ПДВ, електронну послугу, місце постачання якої визначається на митній території України, то він зобов’язаний нарахувати та сплатити ПДВ за такою операцією відповідно до ст. 208 ПКУ, незалежно від того, з якої причини іноземна компанія не зареєстрована платником ПДВ в Україні, в тому числі якщо обсяг її доходів менше 1 млн. гривень.
                                            Здійснення особою - нерезидентом операцій з постачання на митній території України електронних послуг фізичним особам, у тому числі ФОП, не зареєстрованим як платники ПДВ, без реєстрації такої особи - нерезидента як платника ПДВ відповідно до ст. 208 прим. 1 ПКУ тягне за собою накладення штрафу на таку особу - нерезидента (п. 117.5 ст. 117 ПКУ).

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді