Запит надіслано
ПитанняЧи звільняються від сплати єдиного внеску за себе ФОП, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерських господарств в період воєнного стану в Україні?
ВідповідьКоротка:
              Мають право тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) за себе відповідно до п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон).
              Разом з тим, у разі прийняття рішення про обчислення та сплату єдиного внеску у період, визначений п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, такий період необхідно відобразити в звітності, що містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску.
Повна:
              Відносини у сфері державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) регулюються виключно Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464).
              Відповідно до п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 встановлено, що тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, фізичні особи – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерських господарств, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.
              Разом з тим, у разі якщо вказаною категорією платників єдиного внеску прийнято рішення обчислювати та сплачувати єдиний внесок у період, визначений п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464, такий період необхідно відобразити в звітності, що містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді